17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук имам една книга "Под дяволското око - британската забравената армия в Солун 1915-1918" ... Алън Уейкфийлд & Саймън Муди. стр.. 80-81 описват епизод в който англичани медици правят опит да спасят ранен войник в непосредствена близост до българските окопи: ... Те успяха да преминат известно разстояние незабелязани, но последните 1000 ярда трябваше да се преодолеят в пълна видимост от врага. Те решиха, че единствения начин е да съберат кураж и да маршируват изправени надявайки се че българите ще допуснат да им се размине. Те се оказаха прави и достигнаха до окопите без нито един изстрел. Когато достигнаха до ранения войник и се наведоха за да го вдигнат на носилката те чуха с огромно облекчение поощрителни викове от бъгарските окопи на 60 ярда.

от краварските тенекии (т.нар. "самолети") на бат' боко!

Слави Трифонов да ги даде, нали милее за родината и е милионер.

акад. Георги Марков определи значението на победата при Дойран така: "Ако Девета плевенска пехотна дивизия беше изтървала фронта, то цялата Първа армия беше заплашена от обкръжение и при една пълна победа на Съглашението старите предели на Българското царство щяха да бъдат окупирани от войски на съседните ни държави - сръбски, гръцки, румънски, които щяха да направят изстъпления и жестокости много по-големи, отколкото съглашенските войски на французи, англичани и италианци. ..." А тия нашите 35 хиляди войника от плевен през тези две години престой в Дойран какви изстъпления и жестокости са правели. Като сърби гърци и румънци или като французи, англичани и италианци? И академици има много прости ей.

Никакви изстъпления и жестокости не са правели нашите войници при Дойран.

Може и да си прав. Но аргумента на академика е, че сърби гърци и румънци са щели да правят такива с по голяма жестокост от французи, англичани и италианци. Тука бих напомнил че Раковски и Левски участват в боевете за освобождение на Сърбия. Също така че се борят да сме народ равен с европейските. Въпросния човечец в прав текст заявява че всички народи в региона сме втора категория жестоки изстъпняци ... но това по някакъв начин не се отнася единствено за българските войници на които ще правим паметник. Орела рака и щуката в манталитета на балканските народи е насаден именно от хора като този акъдемиек след завета на Левски и Раковски ... тогава не сме се мразили а напротив. Затова и българските и останалите в района псевдо учени с подобни послания заслужават нериязън.

Като не ти идва на акъла нещо смислено да кажеш, ми дръж си кепенеца затворен бе Горски, никой няма да ти се разсърди....

Съвсем ли нищо не разбра?

Това някаква гавра ли е - на фона на милиардите са ф-16, може би.

Да ги вземат от парите за аеропланите - и без това са от нашите джобове.

Ами като го гледам шкембето на снимката да вземе с ортаците си да се бръкне с тези пари па една вечеря ще пропуснат..

къде да даря пари - пусснете СМС