Плевенската общественост има много поводи да се гордее - не само с епичните боеве за освобождението на града, но и с героичния подвиг на Девета пехотна плевенска дивизия. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на представянето на макета на паметник в чест на воините, удържали победата при Дойран през 1918 г. под командването на генерал Владимир Вазов. Идеята за изграждането на паметника е на инициативен комитет за отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война.

 

Каракачанов информира, че макетът на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия ще бъде изложен за оглед и мнения на плевенчани в Областната администрация в града, както и в сградата на Народното събрание в София. "Неслучайно представяме макета на паметника чрез медиите, за да може хората да го видят и преценят като за целта ще има и книга за впечатления и мнения", каза той.

Паметникът ще бъде изграден със средства, събрани от дарения и с материал, осигурен от Министерството на отбраната.  Каракачанов, под чиито патронаж се реализира тази инициатива, вече дари една заплата и призова народните представители от региона също да се включат в нейното осъществяване.

Във форума днес в Областната администрация в Плевен участваха областният управител Мирослав Петров, депутати, военнослужещи, представители на инициативния комитет и на обществени организации.

Снимка: МО