Общо 33 са случаите на заразени с коронавирус в цялата страна за последните 24 часа. Така общият брой достигна 276 души.

Сред тях е и най-младият пациент у нас - дете на 3 години.

Това съобщи на редовния брифинг началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че общо са приети 276 проби, които са не само първични, но и потвърждаващи.

Началникът на щаба поясни, че България се приближава към пика на епидемията, като се покачват процентите на засегнатите с всеки изминал ден. 

Новите области, до които достигна заразата, са Кърджали и Хасково. 

Сред заразените е жена от Бургас, която е пътувала до Англия и две деца - едното на 3 години, а другото на 9. Децата са били контактни с един от докторите, заразени с коронавирус. 

В Пловдив са установени 4 случая на заразени - двама мъже на 50 и 62 години и две жени на 56 и 58 години. 

В Кюстендил има заразен един мъж на 57 години.

Двама от пациентите с COVID-19 остават в критично състояние и се наблюдават, съобщи още ген. Мутафчийски.

Изписани са вече 8 души, преодолели заболяването. Очаква се днес да бъде пуснат от болницата и деветия излекуван. 

Началникът на ВМА заяви, че болничните легла за заразени с вируса са 7473, което е десетократно увеличен брой, а над 1000 от леглата са в София. По думите му до този момент са направени 6454 теста, от които 4800 са в София. 

Изработени са вече и препоръките за освобождаване на болни и диагностицирани с коронавирус. Те ще получават два отрицателни теста и след това ще бъдат под домашна карантина 21 дни, преди да бъдат тествани окончателно.

Оздравелите хора, които трябва да се върнат на работа ще представят двата си отрицателни теста и трябва да останат в болничен 30 дни след изписването си.

"Обмисляме идеята за препоръка в едно семейство ако има инфектиран, да се смята цялото семейство за вирусоносители. Тази практика е възприета на много места в света", каза още Мутафчийски. 

Едва след като епидемията отмине ще се направят тестове каква част от популацията има изградени антитела срещу коронавируса.

Отворена е DMS линия 17 777 за солидарност към лекарите на първа линия. Вчера бе сключен договор и преведени 800 хиляди лева от АЕЦ Козлодуй, който е един от най-големите дарители в борбата срещу коронавируса. 

На запитване кога българите ще се върнат към нормалния начин на живот, Мутафчийски отговори:

"След като изпаднат в ненормалния живот в разгара на епидемията".