Ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) "Константин-Кирил Филосов" поднесоха цветя и венци при паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София. С тържествено предаване на знамето на гимназията под звуците на "Върви народе възродени", ученици, учители и възпитаници на гимназията отпразнуваха своя патронен празник.

Снимки от честванията ВИЖТЕ ТУК >>> 

Тържествената церемония започна с Химна на Република България и изпълнения на Мъжкия хор на Класическата гимназия на тропар на Пасха Господня. Днешният 11 май, който според църковния календар е Ден на Св. Равноапостоли Кирил и Методий, съвпада със Светла събота след Възкресение.

Мариела Папазова, директор на НГДЕК, заяви, че денят на честването на славянските просветители е най-яркият израз на националната идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата.

Тя припомни, че пръв учителят Найден Геров в Пловдив организира честването на деня на празника на Кирил и Методий и така поставя основите на една вековна българска традиция - да празнуваме, почитаме родния си език. Така празникът се превръща във всенароден символ - празник на надеждата, защото в думите и тяхната изразителност винаги се крие някаква надежда. Има някаква великденска тържественост в този ден, каза още Папазова, цитирана от БТА. По думите ѝ 11-ти май Великден на духа, Великден на просветата, на Възкресението на новите надежди през вековете.

Снимка: БТА

Славянската писменост е уникален духовен подвиг, посочи тя. В един суров свят на насилие и битки, равноапостолите Кирил и Методий показали какво е да бъдеш войн на духа, какво означава да си умен, когато безкнижието и жестокостта са налегнали света, какво означава да имаш вяра и да отстояваш кауза. Затова ние днес с гордост, радост и признание правим равносметка на постигнатото от нас през годината - резултати, които показват победата на ума, на образоваността, победата на знанието, заяви директорът на гимназията.

Директорът на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Филосов" Мариела Папазова

Снимка: БТА

В тясна симбиоза от съвместното усилие на учители и ученици - хвала ви за интелекта, усърдието, старанието и защитените от вас знания, с тях славите себе си и училището ни. Това е очевидният наш дял на сътворци на днешната цивилизация. Това ни дава уникалния шанс да сме различни и дълбококоренни в участието ни в общото съзидание на човечеството, да запазим живо у нас духовното безпокойство, знанието е сила, и още по-важно - достъпно за всекиго, сила, която е променила света към по-добро.

Знанието винаги гледа в бъдещето. Днешният празник е повод да бъдем горди, несломими, търсещи и знаещи, защото словото винаги ни помага да вървим напред, добави тя.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев е възпитаник на НГДЕК и председател на Обществения съвет на гимназията

Снимка: БТА

Кирил Вълчев, възпитаник на НГДЕК и председател на Обществения съвет на НГДЕК, и генерален директор на БТА, засегна въпроса защо са ни буквите:

"Ние, посветените в тяхната тайна в гимназията, наречена на светите братя, създатели на азбука за българите, би трябвало да знаем отговора, когато се събираме вече почти половин век, да ги почетем на празника им на 11 май. Всъщност отговорът на въпроса "какъв е смисълът да трупаме знания" моят VIII "А" клас от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Филосов" получи още в първия учебен ден, в първия час по любословие, когато нейният пръв директор изписа на дъската с тебешир латинската сентенция: "Не за училището - за живота се учим!" 

Снимка: БТА