Удължава се валидността на личните документи и разрешителните за оръжие. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов на пресконференция в президентството, предава БНР.

Той обясни, че МВР изпълнява няколко основни приоритета успоредно във връзка с извънредното положение в страната, предизвикано от разпространението на коронавируса.

"Освобождаване за определен период от административна тежест по определени услуги, които се извършват на гражданите - българските лични документи. Днес беше направено предложение валидността на същите да бъде удължена с шест месеца, за да избегнем необходимостта хората да ходят към администрациите. Същото се отнася и за закона за оръжията и боеприпасите - разрешителните да бъдат удължени, за да не се налага тяхната подмяна. Знаете, че при изтичане на срока се носи наказателна отговорност. Именно това е идеята - да не стигаме до такива случаи. Същото важи и по отношение на регистрацията на автомобили, които са оборудвани с газови уредби. Срокът е удължен до края на май. Има и законодателна инициатива да бъдат премахнати за времето на действие на извънредното положение праговете за полагане на извънреден труд от служители на МВР с оглед да могат да реагират при всяка една ситуация. Естествено, всеки положен труд ще бъде заплатен съгласно действащите разпореждания", обясни Младен Маринов.

Относно работата на Гранична полиция, той поясни, че още от началото на кризата с коронавируса се изпълняват мерки по проверка на границите, които се провеждат съвместно със структурите на РЗИ.

"В момента се инсталират термокамери на всички сухопътни граници. Калотина вече е оборудвана. В най-скоро време ще има на всички гранично-пропускателни пунктове, които касаят сухоземна граница. По отношение на въздушните, знаете, че още веднага бяха предприети тези мерки", допълни вътрешният министър.

"По границата се установяват всички граждани, идващи от рискови страни и се извършва медицинска проверка. Тези, които дават признаци и някаква симптоматика, свързана с коронавирус, се хоспитализират, а всички останали се подлагат на домашна карантина. Това предполага от нас за създаване на организация за контрол дали тази карантина се изпълнява. Знаете, че там също има законодателни промени по отношение на санкциите", каза още той.

"Наложи се и освободихме част от военновременния резерв, за да можем да обезпечим служителите, които са на първа линия. В момента имаме над 47 000 маски, които са раздадени дори и на администрацията. МВР ще продължи да си изпълнява задълженията, включително и по прилагане на новите мерки, сред които отказа на граждани от трети страни да преминават границата, обобщи Маринов.