Инцидентът е станал около 10.30 часа пред жилището на 45-годишна Виктория Русимова в Ботевград, която преди дни заплаши да се самозапали и потърси съдействие от протестиращите в палатковия лагер до Народното събрание в столицата.

По информация на местния сайт Botevgrad.com мъжът, който се е опитал да се самозапали се казва Николай Гацев и е юрист, който е пристигнал от София заедно с част от протестиращите, решили да подкрепят с жива верига ботевградчанката.

През 2006 година Русимова взема потребителски кредит. След като спира да плаща вноските, дългът е изплатен от поръчителя й Георги Димитров. Той от своя страна я осъжда, а жилището й е продадено на търг от съдебен изпълнител. Апартаментът е наследствен и съсобствениците са дали съгласието си за продажбата. Виктория Русимова обаче отказва да напусне апартамента, защото твърди, че продажбата е станала без нейното знание.

Така тази сутрин 43-годишният Николай Гацев, който е бил пред вратата на жилището на Виктория, е направил опит да се самозапали, поливайки се със запалителна течност. Присъстващите на място полицейски служители обаче реагирали светкавично като му отнели запалката и бутилката с течността.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа в РУП- Ботевград. Мотивите за постъпката му се установяват, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

Самата Виктория Русимова пък се е отказала от намеренията си да се запали, съобщи "Фокус". Кметът на Ботевград Георги Георгиев каза, че процедурата по напускането на жилището на жената ще бъде отложена с 15 дни. През това време местната администрация ще й осигури средства за наемане на адвокат, който да провери цялата методика.

„Общината стигна до решение, че ако се стигне дотам, да се изземе жилището на това семейство, имаме една-единствена стая в общината, като общинска собственост, която ще им дадем, за да живеят, посочи кметът Георгиев.
 
По думите му - всичко е в ръцете на съдебните власти, тъй като става въпрос за изпълнение или неизпълнение на заеми.
Това са неща, в които нито кметът на Ботевград, нито Общинският съвет може да се намесва”, каза Георгиев.
Той добави, че се е срещнал с двама представители от събралите се пред блока на жената протестиращи, които са дошли от столицата, за да попречат тя да бъде изведена от дома си.

На място бяха и новите собственици на апартамента, съобщи ботевградският сайт "Балканец".

Много съм уплашена и притеснена в момента. Нашата цел не е да се правят такива компромати. Целта ни е единствено да вземем това, което вече сме платили. Това жилище е наше, толкова време чакахме, за да влезем. Изчакахме съдебният изпълнител да даде дата, за да можем да влезем в жилището. Не искаме да правим изпълнения – да се бутаме и блъскаме по стълбището. Разбираме, че на тези хора им е трудно и че няма къде да отидат”, сподели момичето, което е закупило жилището на Русимова, след като той е бил обявен на търг от съда.