Председателят на Националния кризисен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски даде извънреден брифинг, на който обяви, че трябва да бъдат взети още по-строги мерки от наложените вчера, защото в цяла Европа заболелите и жертвите на коронавируса се увеличават все повече. У нас само днес бяха регистрирани нови 10 случая на заразени, с което броят на засегнатите стана 41 - 39 болни и две жертви, след като издъхна и съпругът на починалата жена. По думите на началника на ВМА това означава, че на практика броят на заболелите се е увеличил с 30% за един ден.

"Наложените мерки в последното денонощие, които бяха доуточнявани като че ли не дават задоволителен резултат. По мои лични впечатления днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нашата нация има кураж, но не бива да бъдем лекомислени, към нас се задава епидемия с невиждана ярост в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите родители, приятели, колеги. След обявяване на мерките някак се измести фокусът в дребнотемие - дали фризьорските салони ще работят или магазини за пирони. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически, ще се загубят човешки животи, и то на тези, които обичаме, които са ни дали живота и са ни отгледали, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие. Цял ден получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата ми и павилиончето за банички. Отговарям: Опитайте да спасите вашите родители, вашите баби и дядовци!", започна Мутафчийски.

"С цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем - магазините за хранителни стоки, аптеките. Знаете ли колко трудно ми беше да изляза тук, защото знам какви въпроси ще възбуди това нещо и каква буря от емоции ще има във всеки от вас, надявам се да съм ги предизвикал, защото по този начин вие няма да излезете утре. Имаше един много интересен шарж с моята снимка: "Отиваме на купон" - "Не, не отивате". Не е време за купон!", заяви той пред журналистите и обяви, че предлага да останат отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните компании, както и държавните институции.

Това означава, че малките магазинчета, железарии, зоомагазини, фризьорски и козметични салони трябва да затворят, въпреки че вчера беше решено те все пак да работят. Затова той се обърна към собствениците на такива с думите:

"Вашето магазинче ще оцелее, след като отмине тази буря, но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби".

По думите му трябва да снижим кривата, за да може и здравната ни система да оцелее и да поеме всички нуждаещи се.

"Да не се налага да правим тежки избори кой ще умре и кой ще живее, защото нямаме апарати, да не правим избори кой ще ни ликува. Гледах покъртителни снимки от болниците в Италия и Китай, където колегите ми се намират на края на силите си, разболяват се, умират, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският салон работи", каза още генералът.

Той подчерта, че Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект.

"Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света, особено най-беззащитна част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания", категоричен бе шефът на ВМА, който подчерта, че само в последните часове увеличението на заболелите в Германия е 50%, което е огромен брой. 

У нас пък за денонощие са изследвани 200 души със симптоми на COVID-19.

Борисов подкрепи исканията на ген. Мутафчийски

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че напълно подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимостта от въвеждането на най-твърдите мерки. Той беше категоричен, че човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не може да бъдат изчислени.

Борисов изтъкна, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство. По тази причина министър-председателят заяви намерението си да разговаря с представители на всички парламентарни групи.