Четири са положителните случаи на COVID-19, доказани от Националната референтна лаборатория късно днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Другите пет проби, от общо 9-те, чиито резултати се очакваха, са отрицателни, уточниха от ведомството.

По-рано днес от Националния кризисен щаб съобщиха за други шест нови случая на заразени с вируса, двама от които близки на двама вече заразени.

С последните четирима души общият брой на регистрираните към днешна дата в България случаи на COVID-19 е 41, като двама от тях завършиха фатално. Тази сутрин почина и 74-годишният мъж, съпруг на първата жертва - 66-годишната жена, която издъхна в "Пирогов". Така болните, от коронавирус, някои от които са под грижите на лекари в болници, а други са на домашно лечение и под карантина вкъщи, в момента вече са 39.

Междувременно от пресслужбата на правителството съобщиха, че в 20 часа председателят на оперативния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски ще даде брифинг, на който ще предложи въвеждането на по-строги мерки във връзка със ситуацията с коронавируса в България. От днес в сила влязоха приетите спешно от парламента вчера закони, според които санкцията за неспазване на карантината е много сериозно - до 5 г. затвор и от 10 000 до 50 000 лева.

Очаквайте подробности за какво още ще настоява Мутафчийски.

Междувременно МВнР публикува aктуална информация относно пътувания до Либия и Тунис

В Тунис е въведена е забрана за влизане на всички граждани, идващи от Италия. Всички граждани, без изключение, подлежат на 14 дневна задължителна карантина при пристигане на тунизийска територия.

За нарушителите законът предвижда строги мерки. Няма официална информация за въведени допълнителни ограничения за влизане на сухопътни транспортни средства в Тунис.

От вчера са въведени следните актуализирани ограничителни мерки: затваряне на всички морски граници; преустановяване на въздушните линии с Италия, ограничаване на полетите до Франция на един дневно и полетите до Египет, Испания, Германия и Великобритания - по един полет седмично; принудителна 14 дневна домашна карантина на всички пристигащи в Тунис. Мерките са валидни до 4 април, но могат да бъдат променени или удължени в зависимост от развитието на ситуацията.

В Либия няма въведени допълнителни ограничения за влизане и излизане във връзка с разпространението на COVID-19.

Съществуващите ограничения за влизане и престой в Либия са свързани с обстановката по сигурността в страната, като прилагането им се гарантира основно чрез рестриктивното издаване на входни и изходни визи.

От години МВнР на България е въвело най-високото ниво на риск по отношение на пътувания до Либия, като призовава към преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. В тази връзка и предвид актуалната обстановка по сигурността, до страната не би трябвало да пътуват български граждани.

Към момента в Либия няма потвърден случай на заразен с коронавирус.