Разпоредбите остават в сила поне до произнасянето на следваща инстанция на съда. Същевременно от земеделското министерство съобщиха, че готвят нова наредба, в случай, че сегашната бъде отменена.

Отмяната на наредбата за млякото и млечните продукти ще позволи отново на едно място да бъдат произвеждани както продукти от мляко, така и такива с палмово и други растителни мазнини или т.нар. имитиращи продукти.

На подобна възможност остро се противопоставиха от Асоциацията на животновъдите и млекопроизводителите, които заплашиха с масови протести в столицата и на регионалните си структури по места.
Аргументите им са свързани с това, че с падането на наредбата изкупните цени на суровото мляко ще се сринат, а магазините ще бъдат залети от имитиращи продукти, което в крайна сметка ще ощети потребителите.

Решението на Върховния административен съд /ВАС/, с което наредбата беше отменена преди дни, може и ще бъде обжалвано от Министерския съвет в 14-дневен срок или до 17 април. Това каза на изнъредна пресконференция по темата министърът на земеделието и храните в служебния кабинет проф. Иван Станков, цитиран от БТА.

Според проф. Станков сега действащата наредба трябва да претърпи някои промени и в бъдеще млекопреработвателните предприятия целогодишно да произвеждат продукти от един тип, само от мляко, а не според сегашния регламент - шест месеца от мляко и шест от растителни мазнини.

Според Танчо Колев - председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите, готовността за протести остава. Той каза, че Съветът на аграрните организации в България ще сезира и европейските институции за неспазване на европейското законодателство. Става въпрос за ЕС-регламент за закрила на наименованията, използвани в търговията с мляко и млечни продукти. Целта на този регламент е от една страна да защити потребителя, а от друга да запази приходите на земеделските производители заради по-ниските разходи при производството на имитиращи продукти.