Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която не разрешаваше на мандрите да преработват едновременно и мляко, и растителни мазнини. Заради порочната процедура обаче, съдиите отмениха цялата наредба, въпреки че фирмите настояваха за отпадане само на конкретен текст. Така в момента производителите ще могат да работят и с палмово масло, ще могат да го влагат в сирене и кашкавал, но остава задължението това да е изрично посочено върху етикета. 

Въведените в края на 2012 г. ограничения за млекопреработвателите е трябвало да бъдат съгласувани с Европейската комисия, за да могат другите страни-членки да изкажат становище доколко правилата отговарят на общите правила. Съдиите са преценили, че цялата наредба е незаконосъобразна, защото не е спазена процедурата по съгласуване

Наредбата беше атакувана в съда от млекопреработватели, заради изискването мандрите да могат да работят с растителни мазнини само два пъти в годината и то след проверка от Българската агенция по безопасност на храните. Това на практика доведе до разделяне на мандрите на такива, които работят само с мляко и останалите. Мотивът на производителите беше, че това е прекомерна намеса на държавата в бизнеса, която прави българските фирми неконкурентни на чуждите.

Мотивът на Мирослав Найденов беше, че така потребителите ще имат гаранция за продуктите, които купуват. Мотивът на бизнеса беше, че контролът и етикирането са важни, но нямат нищо общо с ограниченията за работата на мандрите.

На 29 август м.г. в Министерството на земеделието е получено писмо от Брюксел, в което пише, че ведомството не е спазило процедурите за одобряване на такива документи. Българските чиновници обаче решили, че ще се разминат, ако отложат във времето най-спорните текстове, въпреки че ЕК не ги коментира по същество, пише в. "Труд". След публикуването на наредбата в земеделското министерство почнали да пристигат задължителните съгласувателни коментари от Словакия, Испания, Франция, Германия и Австрия. Те обаче до едно били срещу документа.

"Това решение ни убеди, че в България има справедливо правосъдие", каза Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите, която е един от жалбоподателите. "Искаме страната ни да не поставя допълнителни усложнения за бранша", допълни тя, цитирана от "Стандарт".

Съдът е решил още, че Министерство на земеделието трябва да плати 8800 лева съдебни разноски. От ведомството все още не са обявили дали ще обжалват решението в законовия 14-дневен срок.