Фермерите готови за бунт срещу палмовото масло

Наредбата за млечните продукти ще продължи да действа, след като прокуратурата оспори отмяната й и внесе протест срещу решението на Върховния административен съд. Става въпрос за изискването за разделно производство на млечни и на имитиращи продукти.

Обратно в новината

Коментари - Фермерите готови за бунт срещу палмовото масло | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

защо постоянно се спекулира,че ако всичко се произвежда от истинско мляко продуктите ще бъдат скъпи и не всеки може да си го позволи.Преработвателите изкупуват млякото по 30-40 стотинки, а сиренето е по 7-8 лв в магазина.1 кг сирене се произвежда от 6 кг краве мляко или от 5 кг овче.Направете сметка, къде отиват печалбите и какво остава за този, който рине лайната.Това е проблема.В градовете трябва да има пазари на фермерите за директна продажба, без посредници.

Ей селянко.Вие мякате,а не ние.Ние говорим правилно,а в София вече има толкова мякащи селяни,че с нетърпение чакаме празниците,за да се отървем от вас.

Българина не може да спре да купува фалшиви продукти, защото цените на т.нар. истински не са му по джоба! Наредбите на Найденов изтикаха някои производители от пазара и дадоха възможност на други да повишат цените три пъти! Онези, които произвеждат сирене само от прясно мляко, си калкулират загубите в цената. Намаляват изкупните цени, защото си намаляват и производството, а същевременно начисляват по-големи разходи за производство. Колкото повече вдигат цената на сиренето, то става все по-недостъпно за масовия клиент, който не може да си го позволи. И толкова по-малко мляко се изкупува, това е един омагьосан кръг, от който няма излизане. И ,ако се направи така,че сурогати да се произвеждат през 6 месеца има 2 варианта: да се прекрати производството на сирене от някои фирми, а другите пак да надуят цените. Фермерите нищо няма да спечелят, само ще загубят! Докато им беше позволено да произвеждат и продават сами, хем имаше истинско сирене, хем не беше скъпо. Но целта явно не е тази?!

Тези преработватели на палмово масло, на продукти от сухо мляко, са толкова нагли, защото имат подкрепа на управляващите на високо ниво. Един се пъни тази сутрин по Хоризонт, за да разправя колко полезно било палмото масло, какви полезни елементи съдържало. Защо тогава открито не си произвеждат продукти от него в цехове за палмово масло? Защо на етикетите не пише с големи букви ПАЛМОВ ПРОДУКТ или каквото и да е, но без да се използват наименованията на млечните продукти? То не им стига, че са ги оставили да лъжат и в съдържанието на продукцията си, че не им правят никакви проверки? А наказанията за това трябва да бъдат закриване на цеховете им, които не трябва да се наричат МАНДРИ.

Имам въпрос към всички управляващи държавата. Можете ли да ми кажете какъв е % на истинското кисело мляко в магазините? А сиренето? А кашкавала? Интересно ми е как всички млечни продукти нямат вкус на това за което се продават. Киселото мляко има вид и вкус на крем нешисте. Нима има толкова крави в БГ, че да може да се произведат тези огромни количества млечни произведения, които се предлагат в магазините? Всичко се прави от сухо мляко с неясен произход. После сме били болни. Ами ние пак сме тъпи и упорити и живеем, на пук на управниците.

Политиците постъпват, както със забраната за пушене - хем е забранено, хем цигари се продават на всеки ъгъл. Хем палмовото масло е вредно, хем вносителят трябва да го продаде, а някой да го купи и изяде. Но, за разлика от цигарите, човек не може да избере, дали да се откаже от яденето. Така че, недейте да пушите на закрито, но задължително яжте това, което ви пробутват в магазина, независимо от цената и етикета! Може да го правите и в закрити помещения. А МЗ ще се "погрижи" за Вашето здраве! Защото на политиците не им пука, поради каква причина ще се разболеете и ще умрете.

Подкрепям млекопроизводителите! Законните шмекерии на преработвателите ни доведоха до положение да търсим мляко директно от производител, за да се мъчим да произвеждаме сирене, кашкавал и кисело мляко в домашни условия. За съдържанието на млечните продукти не мога да разчитам нито на етикетите, нито на цените в магазина. Не упреквам преработвателите или производителите, а политиката на държавата.

Милата ни измъчена държавица... Хората - престъпници са най-големия паразит на майката земя...

Точно обратното е! Хората в България са измъчените, а държавата (в лицето на политическата класа) е най-големия престъпник.

Преди да влезем в ЕС храната на пазара ни си беше с нормално качество. Влязохме в Ес и започнаха да ни продават само изкуственяци и боклуци.

И ние потребителите трябва да поткрепим протеста. Всички палмови, соеви и други боклуци трябва да са записани на етикета с големи букви. Не купувайте скъпи подобия. Кажете, кога и каде там ще сме! Исканията са справедливи и ги подкрепяме!

Нека има разграничаване на продуктите и всеки да си взема каквото желае ,но да е коректно обозначено Подкрепям протеста на животновъдите !

До редакторката на статията - Таня Тодорова - за ваша информация, мляко се пише с Я не с е -"млеко".

Припомни си урока за променливото Я от граматиката и двата начина са правилнил

Kак се казва млЕчни продукти или млЯчни продукти???

МлЯко или МлЕкопроизводител??

Правилно е млЯко, а иначе се казва млЕкопроизводител. Това че в софето си ги блещите всякак, не означава, че говорите правилно.

Чии интереси защитава този съд ??? Явно не е независим ! НЯКОЙ МУ ПЛАЩА !!!

Дааа, плащат им .... тия с ПАЛМИТЕ!

Истината е в масовото въвеждане на млекомати, зареждани директно от млекопроизводители. Така виждаш от кого купуваш и с какво качество, а цената от 1.20-1.30 лв. за литър качествено прясно мляко е изгодна и за производител и за потребител. Само че мафиотите, които държат вноса на сухо мляко и палмови боклуци никога няма да позволят хората да си купуват директно от производител. Затова: бойкот и некупуване на отровните "млека" от магазините!

очистете вносителя на палмово масло.

Време е и консуматорите да подкрепим този фермерски бунт!

Следващата инстанция на тричленния състав на ВАС е пет членен състав, който разглежда делото като втора инстанция.

Като всеки нормален гражданин и аз искам да знам какво точно си купувам - сирене и кашкавал от истинско краве мляко или някаква имитация. Производителят ТРЯБВА да бъде ЗАДЪЛЖЕН да описва абсолютно ТОЧНО от какво е направен неговия хранителен продукт. ПП. От доста години се старая по-рядко да купувам опаковани храни и такива, съдържащи консерванти и оцветители и с ужас забелязвам как изборът на нормална храна става все по-ограничен. Питам се какво ще ядат в недалечно бъдеще децата ни?! - някакви продукти на химическата промишленост май... Трябва да се сложи край на АЛЧНОСТТА НА ТЪРГОВЦИТЕ! Бавно ни убиват с химия в храната!

Бабите не четат етикети и купуват най-евтиното. Лумпените не знаят какво пише по етикетите и купуват фалшификата с най-ниска цена. След това им плащамее стентовете, за да им спасим сърцата. Плащаме всяка простотия, която народът ни произвежда. Това формира пазар на нищетата и вредната храна. Много лоша картина за една държава. ГЕРБ бяха първите, които скочиха да защитят здравето на нацията и на икономиката. Опитаха се да започнат процес на подобрения. Процес, защото изведнъж не може да стане. Отпорът е колосален, лумпенът дърпа към бедността си цялата нация и гласува за БСП, които обещават, че няма да се плащат данъци. Тъжна картна, описваща глупостта на нацията ни! Вместо да спорим как да инвестираме данъците за просперитет, ние благодарение на БСП спорим дали да се плащат данъци. Много тъжна картина наистина! Трагично ниво на глупостта в България!

Всеки се простира според чергата си.Ако си със 150-200 лв пенсия камамбер ли ще плюскаш?

Много си прост!!!

От всичките тези Е-та и труповете вече не се разлагат като едно време, консервирали са се, та минахме и ние на диета

Моля,потърсете в Интернет какво се случва и с хабитата на Орангутаните,заради използването на палмово масло. Нека се ограмотим и спрем да толерираме вноса и използването на палмово масло.

Какви високи цени, вие добре ли сте? Изкупната цена на млякото е приблизително 30 стотинки за литър. После в магазина го продават за 2лв, ама вече с палми!

Abu Talib

Добре, палми, ама няма оазис. Млякото си е мляко и трябва да си остане мляко, а не кляко.Гони ме разстройство от това палмово сирене и кашкавал.

Какво означава бунт? Просто събират тълпата да премине през набелязаната мандра след което всичко е потрошено така, че да е по-дебре да се строи отново........

мандрата или ще работи с палмово масло или не.

И да протестирате , няма да ви се получи , защото някой много приближен до властта явно ще го внася това палмово масло и то трябва да бъде реализирано , за да има печалба . Какво им пука на мутрите за фермерите и техните проблеми.

Аман от селскостопански мафиоти! Цялата дандания е за изкуствено поддържане на високи цени на млякото. По цял свят има млечни продукти с добавки, само у нас, видите ли, палмовото масло било отровно! А млекопроизводителите били загрижени за нашето здраве... Смешно и тъжно...

Който иска да си хапва палмово масло.Няма лошо.Важното е да не ми пробутват фалшификати.

Тъп си точно като американски гринго!

уви, гринго и ще си останете уваяеми :), надявам се да знаете какво означава думата :) вярно е, по света има какво ли не, но ингредиентите задължително са посочени на опаковката, не пише чисто мляко, а да е с растителни примеси...

Kalin

Не знам какви са наредбите, но ми покажете едно кисело мляко което да е направено по класическата рецепта с която толкова много се гордеем.Няма такова!

Подкрепям фермерите. Преработвателите, които се мъчат да гътнат наредбата смятам за убиици, както на хора, така и на животни.

Много точен коментар! Бих добавил и че простотията или преднамереността на форумните тролове се изразява и в други две неща: 1. Растителни масла са палмово масло, олио (слънчогледово, царевично, орехово, ленено и т.н.), зехтинът и др. Палмово масло се слага в 90% от сладкарските изделия и най-вече - в шоколада. 2. Троловете са свикнали като папагали да повтарят всичко, което им са каже и да мълчат за неща, за които в момента на господарите им не им изнася да се коментира. Помните ли напр. истерията с "обрезките" от немски и италиански месни произведения, със сухото мляко (влаганомасово в сирена, кашкавали, кисело и прясно мляко), с вредните видове меса - сега е рад на червените меса (вредни били!)...

Въпрос на пари ! Ако им се плати ще разрешат до сирената и кашкавалите да се продава и отрова за мишки, белина и т.н. ! Вносителите на растителни мазнини са депутатски фирми и партийни фирми.

Тия които искат да влагат палмово масло в продуктите си да ходят да хранят маймуните с тях. Нас достатъчно ни правиха на маймуни и ни храниха с боклуци.

"Разпоредбите остават в сила поне до произнасянето на следваща инстанция на съда." Коя е следващата инстанция след Върховния административен съд (ВАС)?

Тези от ВАС са за лудница! Една свярстна наредба имаше и те я отмениха. Лошооо, лошо. Опитват се по всякаъв начин да изтребят народа.То не беше ЕРП-та, то не беше ДДС-та, то не беше ДДТ, ама ние мрем ли....НЕ! Мутираме , но оцеляваме като хлебарките. И когато един ден измрат и те, ще останем ние, българите.

Познати лаборанти работещи в РИОСВ ми казаха ,че това палмово е възможно най-вредното масло -защото били ненеситени мазнини и не се разлагали а се натрупвали в организма...и започват здравословните проблеми...но кого го е грижа за нас.Някои искат само да печелят пък било и то с цената на човешки животи...ИСКАМ СИ ИСТИНСКОТО МЛЯКО СИРЕНЕ КАШКАВАЛ МЕСО ...ВСИЧКО НЕ ДЪРВЕНИ ДОМАТИ И ХИМИЧЕСКИ КРАСТАВИЦИ и ЯЙЦА ОТ"ЩАСТЛИВИ" КОКОШКИ КОИТО НЯМАТ ВКУС

До някой - възможно ли е да не пишете глупости по форумите?!. Явно не сте слушали внимателно лаборантите - няма нищо лошо в ненаситените растителни мазнини - зехтин, палмоядково масло, слънчогледово масло. Те се метаболизират лесно и не се натрупват по артериите, проблема е с наситените мазнини,особено тези получени чрез процес наречен хидрогенизиране - като хидрогенизирано палмово масло

Какво ги интересува българските комунистически бизнесмени народ...здраве... потребители...??? ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ЗА ЛЕКОВЕРНИ! Докато има БКП/БСП и производните й... ТАКА ЩЕ БЪДЕ.

Защо се отклоняваш от темата? Като махнеш БСПБКП всички ще се преметнат при Бойко, Костов, Царя и пр. Няма отърваване от тях. Освен да си искаме правата и да следим да се изпълнява Законът.

Българите сме герои, че оцеляваме въпреки експериментите с нас. Че ни е малък БВП, не произвеждаме конкурентно, разчитаме на внос, и няма как да станем набързо богата държава е ясно, че цените на вносните стоки ще достигнат европейските - вече е факт. Абсурдът обаче е когато цената на един и същи артикул е по-вискока в България, отколкото навън. Абсурдно е един малък домакински електроуред да е 37 евро във верига магазини в Белгия (без промоция) и 100 лева в Техно... А още по-абсурдно е роден продукт, при това не екзотичен или уникален да е по-скъп. Как е възможно обикновен (и истински) да го наречем за яснота "кашкавал" гауда да е 4 евро за килограм във всички големи вериги магазини в Белгия?! Това, което се случва у нас, е геноцид, извършван от свои. И този път няма да посоча с пръст политиците, а бизнеса.

Бизнесът безспорно е най-виновен, защото не се интересува от обикновения потребител, но и чудовищно корумпираната ни съдебна система също е виновна!!! Освен това тук не се търси от никого ПЕРСОНАЛНА отговорност. Безотговорни са и съдии, и прокурори и ... Кой "умник"съдия е отменил очевидно полезната за здравето на потребителите наредба за забраната на палмовото масло ??? Защо писнаха, когато от МВР започнаха да им изнасят имената на светло??? Жалко за нас ...

Отровиха ни храната, отровиха ни водата, отровиха ни въздуха, и душите ни отровиха. Какъв живот! Горките ни деца!

Много жалко:до 1989 година имаше БДС за всички продукти произвеждани в България и нямаше "имитиращи" такива.Лошото на "демокрацията" (или ДУМОкрацията) е че всички изисквания по БДС отпаднаха и сега не само че не произвеждаме нищо в Българиял но и това което се произвежда е боклук. За какво трябва да съжаляваме?Така се родиха и "честните хора" с 65000 лв. доход на ден

Не е точно така. Преди 89-та нямаше много заместители защото държавата произвеждаше млякото тя го изкупуваше и тя правеше циренето и го продаваше, Естествено без да се интересува за печалбата - но това е противоестествено. А заместители имаше и тогава - сирене "Дунавия" е изобретение от този период, да не забравяме и кремвиршите и какви приказки се разказваха за производството им.

Кое е противоестествено, Тошо!? Да се грижиш, щото при хората да отиват природни храни, или да произвеждаш ментета!? Глупости плещиш, Тошо!

И аз ще те питам - да не се интересуваш от печалбата е противоестествено, но да ядеш боклуци е естествено?!? То заради тази грижа за печалбата май раковите заболявания са в апогея си.

Колкото повече палмово масло консумираме,толкова повече раково болни.А при лечението им някои печелят милиони...

Кой кретен и защо е сложил минусче?

защото са пулни глупости...от палмово масло-растително масло няма доказани случаи на раково заболяване..всичко друго са празни друнканици..просто ви намират виновни за да има на кои да сте сурдити и да отклонят вниманието на хората от реалните проблеми

Твърди се,че не повече от 5% от потреблението е на истинското сирене. Т.е. техния бунт е безсмислен! По-скоро трябва да се разбунтуват,че при тези цени на млякото то струва в кутийка около 2 лв. и кравето сирене гони 10 лв! Там е заровено кучето! Както и да променят наредбата, от нея почти нищо не зависи!

Кутийката мляко за 2 лева е пълна с низин и подобни антибиотици.

Уважаеми коментиращи ако се поинтересувате малко поне какво представлява самото мляко палмовото масло ще ви се види като мед.Да ви е сладко .

Проблема може да се реши като се допуснат фермерите директно до пазарите. Когато те донесат продуктите си и ги продават директно, тогава ще има истински пазар и пазарни цени. И не се чудете защо внасяме 90% от зеленчуците! Не се чудете защо цените на яйцата скочиха преди година! Всички тези проблеми се решават единствено като се допуснат фермерите директно до пазарите. Тогава няма монополисти, няма прекупвачи и спекуланти, а фермери-продавачи много!

Не става така. По закона, действащ и в момента "фермерите" ИМАТ директен достъп до пазара, но не се възползват от това право. Проблемът е, че в България има по-скоро марсианци, отколкото фермери. Всеки, който има 2 крави и 5 овце или обработва 10 дка се счита за фермер, ама не е. Единственият изход е в кооперирането, но нашенските андрешковци не искат и да чуят за това, а само гледат как да се прекарат един - друг. Отделно, хората нямат пари и затова купуват "имитиращи продукти". Впрочем, в тях няма нищо вредно - растителни мазнини. Е и?! Олио, зехтин, маргарините - това са все растителни мазнини. А в какво се пържат картофиките? В палмово масло. А какво има в шоколадите - пак то, палмовото масло... Айде стига глупости. Никой няма да спре употребата му.

имаше коопериране, но преди 23 години го отмениха, а въведоха пазарна икономика, е яжте си пазарната икономика в лъскавите софийски офиси, а аз андрешко ще си издоя от кравата 12 литра мляко, ще си заколям една нещастна кокошка и ще гледам сеира на демократите, посещаващи редовно онкоболниците и химиотерапиите

Само че аз не говоря за ТКЗС и АПК от соц.тип. Говоря за коопериране, каквото има във всички държави от ЕС. Можете да видите в Холандия, Италия, Австрия .... навсякъде. Само не и в България.

Аз все се чудя дали работниците в тия фабрики знаят какво произвеждат и дали им пука изобщо! Имат ли съвест - нали шефовете не правят сами тия боклуци! Винаги плюем богаташите, но те имат армия безучастни наемници!

Аз не мога да разбера за какво ще протестират фермерите. Искам да си купувам българско мляко от мляко. Българско сирене от мляко и кашкавал от мляко. Не искам смески с канцерогенно палмово масло. Защо се опитват да ни го пробутват. Ако фермерите това не ги устройва, то аз няма да купувам техния новопроизведен боклук. Ще су купувам вносно сирене, например гръцко. Там поне не са толкова глупави. Някой много здраво подвежда фермерите А да протестират, че не им се дава възможност свободно да тровят хората, това е върхът на наглостта. Залужават си бройка яйца от щастливи кокошки по главите им на протеста им.

Ей колко хубаво си го написал. Ако беше и прочел първите два параграфа от статията, под която коментираш щеше да си златен. Фермерите ИСКАТ да продават мляко и имат интерес мляко и млечни продукти с палмово масло да са ЗАБРАНЕНИ, както беше до сега преди да падне наредбата. Т.е. те ще протестират ако продукти от палмово масло залеят пазара, а не обратно.

Не бяха забранени и никога няма да ги забранят. Според наредбата просто по едно и също време в една мандра не могат да се произвеждат и двата типа продукти - само с мляко и с растителни масла. Това беше направено не в защита на "андрешковците" от село, а в полза на няколко фирми, окупирали вноса на "имитиращи продукти" и се създаде нов картел. Искали да произвеждат само с мляко - глупости! НИТО ЕДНА българска фирма не произвежда т.нар. български кашкавал по утвърдения стандарт. Замислете се защо. Ако искате ... и ако можете.

Защо ми се струва, че ти първо трябва да прочетеш тези параграфи, после да помислиш. Наредбата забранява да се произвеждат млечни продукти и имитиращи млечни продукти. Или едните, или другите. Ако това не се случи, ще си произвеждат микс и ще го продават боклука като млечни продукти, заблуждавайки хората. Правилен избор на ник. След прочитането си пропуснал да помислиш малко.

Ами чети, помисли и тогава си давай мнението!

деер

Защо ще протестират фермерите? Защо не потребителите? Кой твърдеше, че българите им пука за своите деца? Не им пука въобще, стига 2 пици да са 1.50 и прегледа да е безплатен при човека с медицинската диплома....

Никой не му пука за здравето на хората. Всички гледат само парата. Едните да произвеждат боклуци, другите да си продават скъпо млекото. Бай-Ганьо и Андрешко винаги ще бъдат актуални в Б-я..

Министърът на земеделието в оставка може да е всякакъв, но все пак се опита да въведе стандарти и норми както в млечните, така и на месните продукти. Защо за 20 г. преход преди това никой не го направи? Интересно какво ще отговори на този въпрос вечно жалващия се и търсещ заговори против БСП мишок СерГейко?

Бъдещия пандизчия Миро Мазното се опита да рекетира напълно законно преработвателите и не можа,щото юристите на БАБХ са най-големите смотаняци в света,а инспекторите от ,,Контрол на храните" не си мръднаха задниците за да проверят дали се делят на витрината истинското сирене от това с растителни мазнини.Дето се вика-цялата пара в свирката-такава е цялата работа на Миро Мършата.Като знам какво лъжливо копеле е Мирко/познавам го лично от поне 20 години/ недей да му падаш за дузпа,герберастче смотано!

Така си е.Найденов написа сравнително добра наредба,само дето пропусна да защити производителите от вносните сурогати.На нашите етикети трябваше да пише,че е с палмаово масло,а за вносните-нищо.Само остава да се сетим чии приятели контролират вноса.

Как какво ще отговори? Ще отговори че цените са се вдигнали двойно. Червените боклуци са специалисти на икономисването за сметка на здравето.

Кой е най-големия производител на палмово масло в света?!!На него ли ще му пълните гушата?А колко е полезно това масло за здравето??

Бе то на маслото нищо му няма.Ама те не слагат масло,ами това дето остава от него след преработката в козметика и други разни.Нашите сладури влагат отпадък от преработката на палмовото масло,ама за това никой не обелва дума.Яжте със драве.

Ти ще кажеш, че нищо му няма !! Това Палмовото масло е бъкано с насителни мастни киселини и с Транс мазнини... айде прочети какво означава това - това е едно от най-вредните масни заместители, от които не просто затлъстяваш, ами вреди сериозно на здравето и органите ти. Това ти го казвам като човек, който се интересува от тези неща, спортист, който следи храните, както и това, което купува. Хора, пазете се от палмовото масло, по-евтиното винаги излиза по-скъпо... особено със здравето.

Имитиращите млечни продукти, които са пълни с палми и други заместители, да ги произвеждат за чужбина и с всякакви имена, но не и с наименованията СИРЕНЕ,КАШКАВАЛ, КИСЕЛО МЛЯКО. Те са точни определения на стари български продукти.