Санкциите по закона "Магнитски" са срам за България, не само за тези господа. Това са бизнесмените, които са се опитвали да получат по нерегламентиран начин поръчки и да развият своя бизнес. Но ако си спомняте г-н Христо Иванов каза нещо много важно - че корупцията е танго за двама т.е интересно е кой стои отсреща. Кой е този, който е взел огромните пари, за да могат тези хора да работят? Това заяви Мика Зайкова от "Има такъв народ" пред bTV.

"Виновни са и двете страни, но искам да напомня на г-н Пеевски, че решенията по закона "Магнитски" не подлежат на съдебен контрол, така че неговите адвокати няма какво да направят. Това е свършен факт, защото преди да се вземе решение, се минава през много инстанции, докато стигне до бюрото на президента, който подписва заповедта. Към днешна дата е невъзможно да се свали този срам от България", добави тя.

"Основната причина България да бъде бедна, е защото тук не идват инвестиции в достатъчна степен. Защото първо, няма реформи, няма върховенство на закона. Хората, които искат да вложат парите си, искат да бъдат спокойни за тях. И да има съдебна система, на която те да се оплачат",каза още Зайкова.

"Не че в другите страни няма корупция. Ако погледнем една Ирландия е с нивото на България, когато влиза в ЕС. На всякъде се краде, навсякъде има такива неща, но огромните пари, които изсипа ЕС от предприсъединителните фондове от 2014 г. и да сега тези пари не се оползотвориха ефективно. Просто се ограбиха, а частта, която беше вложена, беше вложена неефективно и резултатите са на лице", посочи Мика Зайкова.

"Сега беше моментът, ако бяхме направили поне читав план за възстановяване, да можем да направим икономика, която да е на нивото на 21 век", посочи Зайкова.

Тя критикува разработения от предишното правителство План за възстановяване и устойчивост и посочи, че в него са предвидени крайно малко пари за иновации. Според нея трябва постепенно да превърнем тецовете на газ на първи етап и след това плавно да се увеличава зелената икономика.

"Какво иска от нас ЕС? Иска да направим така, че кафявата икономика да стане по-малко, вредните емисии да станат по-малко и да продължим живота на тази планета. Как можаха Полша и Германия да защитят националния си интерес, защото там има хиляди работници в мините, и се договориха с Брюксел това да стане чак през 2050 г., а пък нашият премиер Борисов тогава каза на ЕС, че ние можем да го направим до 2024 г.", заяви Мика Зайкова.

Тя дори отбеляза, че се говори, че Борисов дал обещание да спрем и АЕЦ "Козлодуй" през 2024 г., но уточни, че информацията не е проверена.