Няколко майки на деца с увреждания, сред които Вера Иванова от "Системата ни убива", придружавани от лидера на "Изправи се.бг" Мая Манолова и Никола Вапцаров, заплашиха, че категорично остават в парламента до оставка на правителството на Бойко Борисов.

Около 14 часа те влязоха в сградата на бившия Партиен дом и обявиха, че няма да излязат, поискаха оставка на правителството, а след тях председателят на НС Цвета Караянчева даде брифинг, в който каза, че няма да допусне провокации.

Въпреки заканата, събралите се са категорични, че остават в деловодството на парламента.

"Как ще напуснем - означава, че сме се примирили и че предаваме децата си", каза Вера Иванова. Тя изброи още няколко човека, присъединили се към тях, и призова всички граждани, които ги подкрепят, да дойдат пред сградата на бившия Партиен дом. 

Протестиращите имат декларация, в която искат 240-те депутати да подпишат, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато. Караянчева уточни, че в писмото си до нея майките са дали срок от 16 до 18 септември и никъде не казват "днес и сега".

Декларация да си подаде оставката е изпратена и на премиера Борисов.

Демонстрантите получиха подкрепа от депутатите от БСП, които обещаха да обсъдят декларацията на майките на заседание на ПГ.

"Вече не сме на улицата, вече сме тук. Докато не се научат лицемерните политици, че трябва да защитават хората, ще останем", каза още Вера Иванова.

Заедно с тях е и дете в количка с детска церебрална парализа.

"Ще си пазим батериите на телефоните и ще ви държим в течение", казаха още протестиращите на хората отвън, които им звънят за подкрепа. 

Акцията силно напомня на тази на медицинските сестри в същата сграда през март. Тогава Бойка Анастасова от "Пирогов" и Мая Илиева, която е председател на Синдикат на медиците, преспаха в бившия Партиен дом и останаха барикадирани повече от 24 часа. Анастасова излезе на перваза при акцията на НСО, целяща да ги изкара от парламента. Накрая сестрите бяха изкарани след дълги преговори с правителството, че исканията им за по-добри заплати ще бъдат изпълнени.

Междувременно полицаи опасаха лента входовете на новия парламент, вероятно за да опазят сградата от влизане на още протестиращи. В момента в сградата текат само комисии.

Скрийншот

Пред сградата вече има събрали се в подкрепа хора. Възрастна жена легна на паважа и обяви, че ще легне, за да умре там, тъй като живее в бедност с пенсията си. Тя бе вдигната от полицаите и преместена зад огражденията.