През този период ще се гледа искане за екстрадицията на Нофал Рашид Захри в Мароко, където за него е била издадена международна заповед за арест.

Той е бил задържан на 13 януари т.г. заедно с 27 сирийци на "зелената граница" близо до свиленградското село Сладун. Настаненият след това в центъра за мигранти на МВР от затворен тип в Любимец Захри първоначално също се представил за сириец, като се легитимирал с фалшив сирийски паспорт. ДАНС обаче е установил истинската самоличност на мароканеца след експертиза по лицево разпознаване, съобщи прокурорът Павел Жеков, цитиран от БТА.

Според Интерпол - Рабат и Апелативната прокуратура в мароканската столица, Захри е имал "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери" в град Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност се е придвижвал в Сирия като е носел колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси".

Изправеният пред съда обяви, че не е терорист не желае да бъде екстрадиран в родината си, защото щял да бъде хвърлен в затвор. Пред репортери Нофал разказа, че е живял 4 години в Сирия с жена си и шестте си деца и се е препитавал с търговия. Той уточни още, че е знаел, че тайните служби в Мароко го търсят и влязъл нелегално у нас след като платил 2200 евро на трафикант на хора.

Държавното обвинение поиска временното му задържане в ареста, а защитата не се възпротиви. Сега нашите съдебни власти ще чакат искането за екстрадиция, което Мароко е уверило, че ще последва.

Законът в Мароко предвижда наказание от 30 години затвор, ако обвиненията в тероризъм бъдат доказани в съда, стана още ясно по време на съдебното заседание.