Кибератаките не признават граници и не засягат само личните ни данни. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел на конференция в Европейския парламент, организирана от групата на Европейската народна партия (ЕНП) и посветена на кибертероризма, съобщи БТА.

Няма как да се възползваме от цифровизацията без изграждане на сигурни системи, доверие между гражданите, институциите и държавите от ЕС, добави Габриел. По нейните думи законодателството в областта на киберсигурността е само едно от средствата за постигане на целта. Еврокомисарят отбеляза, че решенията на ЕС в тази област може да бъдат възприети по целия свят.

Председателят на ЕП Антонио Таяни посочи, че цифровизацията е важна за икономиката и особено за младежите. Трябва да внимаваме със злонамерените хора, които използват цифровите възможности, за да нанасят вреди, добави той.

Таяни отбеляза възможността терористи да опитат да придобият военни тайни, както и данни от космически системи. Европа има и други врагове по света, освен "Ислямска държава", трябва да защитим данните и познанието си, допълни той. По неговите думи съвременната борба с тероризма включва киберсигурността.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че съдиите бавно осъзнават, че тероризмът не е само бомби, убийство на хора, а е и компютрите, в информационните системи на държавните администрации.

Евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), домакин на събитието, посочи увеличаването на зависимостта на човечеството от технологиите. Колкото е по-развита технологично една страна, толкова по-уязвима е, добави той. Радев даде пример с външното проникване в информационната система на АЕЦ в Иран и саботажа на електропреносната мрежа на Украйна. Той уточни, че досега този вид поражения са били нанасяни от държави. Това не означава, че терористичните групи не разполагат с такива специалисти, допълни евродепутатът.