Асоциацията на личните лекари твърдо се противопостави на проучването на Евростат, че над 52% от хората в България не са ходили при личния си лекар през последната година.

Обявеното от Евростат е твърде далеч от истината - коментира пред БНР доц. Любомир Киров - дългогодишен председател на Националното сдружение на ОПЛ в България.

Той опроверга числото, посочено за броя лични лекари у нас - в годината на проучването джипитата у нас, които са работили с пациенти, са не повече от 4300.

Ако се разделят регистрираните прегледи за годината (около 30 милиона) на броя здравноосигурени в една практика или въобще за страната, ще се получат по около 5-6 прегледа средно, изчисли лекарят.

Освен това посещаемостта зависи от възрастовата структура на пациентската листа. Не бива да забравяме, че част от българите прибягват до самолечение, други се въздържат от лекарски преглед поради страх или от други съображения. Предполага се, че никой не е взел предвид наличието на около 1 млн. неосигурени, които са извън системата на здравно обслужване, гарантирано и покривано от НЗОК, каза Любомир Киров.

Най-вероятно от Евростат са отчели само хората, на които са извършени профилактични прегледи. Да, те са толкова - около 50 на сто. Но острите случаи очевидно не са взети предвид. По наши изчисления 17 до 20 процента от българските граждани наистина не са посетили семейния си лекар по някакъв повод. Ако става дума за острите случаи, това, че не сме били посещавани често, означава само, че добре сме си вършили работата и хората са се чувствали здрави - коментира още доц. Киров.

Той категорично възрази срещу незадоволителната картина на обслужване, описана от Евростат и препоръча да се вярва повече на данните, с които работят българските институции и организации.

Доц. Киров обърна внимание на още един факт. Ако се раздели населението на ЕС (около 520 млн. души") на 1,8 млн. ОПЛ, ще се създаде впечатление, че има пренасищане с лекари, а това е в противоречие с последните сигнали и тенденции за недостиг на медици.

Преди броени дни Евростат публикува данни за това, колко често българите се обръщат и посещават личния си лекар.

Над 52% от хората в България не са ходили на посещение при личния си лекар за 12-те месеца на 2017 г., гласи един от изводите от проучването на Евростат. (В това отношение по-назад са единствено гърците, 60%) Средният показател за ЕС е 24 на сто, тоест 1 от всеки 5 европейци въобще не е посетил джипито си за посочения период.Около 20 процента от българите са направили визита при личния си лекар между 1 или 2 пъти в годината, докато само 4,6% от сънародниците ни са посетили своето джипи повече от 10 пъти годишно. Според данни на Националния статистически институт у нас през 2017 г. е имало повече от 4500 общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и над 8000 стоматолози. По брой на ОПЛ на 100 хиляди души население страната ни заема едно от последните места в ЕС - 64 джипита на 100 000 българи. Дания е страната, в която жителите са посещавали най-редовно личния си лекар, и то над 10 пъти в годината - близо 30 процента. Най-висок дял лични лекари на 100 000 души население е регистриран в Португалия - 253. Според анализа - в ЕС има около 1,8 млн. ОПЛ.