Пред всички университетски и големи областни болници в страната, пред които ще бъдат поставени мобилни постройки - тип фургони, ще има екип, който освен консултации ще прави и антигенен тест на хората, които имат съмнение за коронавирус, а не могат да стигнат до лекар. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като вчера премиерът Бойко Борисов разпореди навсякъде в страната да бъдат разкрити мобилни пунктове пред здравните заведения.

Ангелов уточни, че бързите тестове са в процес на договаряне. В пунктовете ще има лекар, медицинска сестра или друг персонал, какъвто болницата може да осигури.

"Целта е на максимално много хора да се направят бързи тестове, като най-правилното е тестове да се правят на хора със симптоми", изтъкна министърът, който увери, че там ще може да отиде всеки, който прецени, че има нужда.

Той е дал срок до 6 ноември, четвъртък, да бъде направена организация за това.

"До края на седмицата ще направим всичко възможно да ви покажем координационния център, който вече работи. В момента там има екип от 6 души от "Пирогов". В него могат да звънят само институции, лечебни заведения, областни управители, РЗИ-та - всички, които имат нужда от логистична подкрепа", обяви още проф. Ангелов.

По думите му този център по никакъв начин няма да дублира дейностите, които се извършват от центровете за спешна медицинска помощ и в него не могат да звънят граждани.

20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи от днес ще се включат в работата на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, в т.ч. с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19, съобщи министърът.

"Най-добре е тези предписания за положителни установени пациенти с коронавирус да се връчват на хартия, защото те са основание за издаване на болничен лист. Ако продължи да се увеличава броят на заболелите и хора, които трябва да бъдат поставени под карантина, може да предприемем и уведомяване по електронен път и със SMS", допълни той, като  изказа личната си благодарност към тези служители от Центъра за обществено здраве, че се включват в работата.

"Такава е и ситуацията в Германия. Колегите там вече се отказаха да търсят и правят епидемиологични проучвания, а разчитат на съвестта и разума на хората да предупреждават всички лица, с които са контактували, защото усилията на властите, които трябва да извършват тези проучвания, са насочват в други посоки по отношение на контрола на кризата", каза още Ангелов.

Относно високия брой починали за деня - 51, министърът заяви, че е наредил да се извърши справка от кого са подадени, за да се разбере кой и кога е починал и дали има някакво забавяне при качването на данните.

"Ситуацията е изключително утежнена заради растящия брой положителни проби и изискването за връчване на предписания за карантиниране. От края на септември досега много служители на здравната инспекция бяха положителни за COVID-19, което наложи извеждането им от работата на институцията", подчерта министърът.

След новината от вчера, че ще започнат проверки на лабораториите, свързани със забавено качване на случаи с коронавирус в системата, проф. Ангелов съобщи, че екипи са на място и вече има резултат.

Днес той ще посети РЗИ-Бургас и ще се запознае с обстановката в града, където вчера нямаше свободни болнични места. Министърът обяви, че е разпоредил да се разкрие допълнителен брой легла и именно това ще провери на място.

Целия брифинг, в който участва и изпълняващия длъжността директор на Столичната РЗИ д-р Иглика Маева, може да видите тук: