Образователният министър Красимир Вълчев не е съгласен училищата да затворят до края на годината и да се премине изцяло към онлайн обучение. Тази сряда учители от цялата страна предупредиха, че са готови да напуснат работа, ако това не се случи.

За притесненията на преподавателите става ясно от изследване на синдикат "Подкрепа". Според данните 79,4% от учителите и директорите у нас смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, съобщи bTV.

Подобен е резултатът и за родителите, но с обратното желание - над 70% от тях са за това децата им да бъдат обучавани присъствено.

Отговорът на министъра е, че онлайн обучението да се редува с присъствено и да не продължава повече от 10 учебни дни.

В момента 45% от учениците в страната се обучават дистанционно. Според проучванията обаче, то не е достатъчно ефективно, защото на втората седмица ангажираността на децата към уроците спада.

"Не сме съгласни. Мисля, че това ще бъде проблем за образователното развитие за голяма група ученици в електронна среда до края на годината и категорично не обмисляме такъв вариант. При всеки има страх, има предпазливост, някъде има и психоза... Не можем да оставим децата за 5-6 или 8 месеца вкъщи, това ще има пагубно въздействие по отношение с тяхната ангажираност, социализацията, физическата и психическата активност. Проблемът при учителите е, че те са в среда с много хора", заяви министър Красимир Вълчев.

Следващата седмица ще се вземе решение дали маските в час да станат задължителни.

За присъственото обучение се обяви и бившият образователен министър проф. Сергей Игнатов. "Колкото и добри учени да сме, с дистанционното обучение се превръщаме в гидове в музей - показваме картинки. В момента липсва това да проникнем в сърцето на студентите, губи се човешкият контакт", каза той пред БНР, който в момента е ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс и преподавател в НБУ.

Според него е редно най-малките ученици да останат в клас, но да се въведе цялостен локдаун за две седмици, за да се ограничи разпространението на вируса, "независимо от мрънкането и заплахите".