Ученик от 8 клас в Професионалната гимназия по компютърно програмиране в Бургас е заразен с коронавирус. По тази причина целият клас вече е карантиниран, съобщи bTV.

Снощи директорът е изпратил съобщения до родителите на учениците да не идват в гимназията. " Моля, запазете спокойствие, вашите деца ще продължават да се обучават в електронната среда, създадена от гимназията.", пише още в съобщението на директора. Всички деца от класа трябва да се тестват на 22 септември и ако имат отрицателни проби - ще продължат да се обучават присъствено.

Двама ученици в Сливен и Монтана са поставени под карантина заради това, че са имали контакт със заразени членове на семейството си.

Трети ден от старта на учебната година под карантина вече са няколко класа в различни училища в страната заради заразени учители и ученици.

Регистрирани случаи в училища има в София, Стара Загора, Русе, Бургас и Ловеч.

В столичното 55 СУ "Петко Каравелов" ситуацията вече е спокойна - осем остават заразените учители, а вчера започна тестването на контактните деца. Интересът е бил слаб - при подаден списък от 70 контактни деца, вчера в Регионалната здравна инспекция са се явили около 8. Добрата новина е, че техните резултати са отрицателни. Учебните занятия продължават всички класове, освен контактните на заразените учителки. Очаква се учениците да се върнат обратно в час от понеделник.

В Русе цяла паралелка е под карантина заради заразен ученик от Математическата гимназия в града, изолирано е дете и от друг клас. На този етап тяхното обучение преминава онлайн.

Вчера здравните власти в Ловеч потвърдиха за случай на заразен учител - той не е имал контакти с децата, защото симптомите му са се проявили преди първия учебен ден, но е контактувал със седем учители. Всички те ще бъдат карантинирани и тествани, ако те са положителни - класовете, в които преподават, ще преминат към онлайн обучение.

В Стара Загора няма новозаразени преподаватели и ученици, след като вчера стана ясно, че трима педагози от VI ОУ "Св. Никола" са дали положителни проби за COVID-19. Директорът на училището Дарина Гайдарова заяви, че колегите ѝ не са идвали в учебното заведение и не са имали контакт с учениците.

"Ние сме взели всички мерки, за да осигурим безопасна среда за обучение и работа. В училището се ходи с маски или шлемове, осигурени са дезинфектанти на всеки вход и санитарните помещения, дезинфектираме всяко междучасие - парапети, дръжки на врати. Стараем се да спазваме всички мерки", добави Гайдарова.