На заседание на Министерския съвет утре ще бъде обявено мястото за строеж на детската болница. След това ще се даде информация какъв ще е нейният капацитет.

"Има избрана локация за детска болница в София", заяви пред bTV Аркади Шарков, съветник на здравния министър.

По думите му мястото на болницата ще е достатъчно комуникативно и с достатъчно зелени площи. То ще бъде представено на заседанието на Министерския съвет утре. Шарков обаче отказа да го съобщи предварително.

Министерството на здравеопазването отлага решението си дали да предложи за одобрение от правителството на проекта на "Търговска лига" за изграждане на частна многопрофилна детска болница в София. Решението трябваше да бъде внесено до края на октомври, но заради пропуски в подадените от инвеститора документи те са върнати за актуализиране, предаде БНР.

Според източници на националното радио до края на тази седмицата здравният министър д-р Асен Меджидиев трябваше да обяви къде ще бъде построена националната детска болница.

 

В края на август собственикът на верига от болници у нас "Търговска лига" внесе за разглеждане в министерството проект за частна детска болница "Мама и аз".

Според документите тя ще се намира в столичния район "Изгрев", ще има над 400 легла, ще предлага спешна и интензивна грижа.

Заради критики от страна на водещи педиатри и неправителствени организации инвеститорът обяви, че болницата няма да е национална и не застрашава проекта на държавата.

В началото на октомври от здравното министерство обясниха, че процедурата по проверка на документите за нова болница е в ход и до края на месеца трябва да бъде внесено предложение в Министерския съвет, който да одобри или откаже създаването на такова лечебно заведение. Заради пропуски в документите, още в края на септември за тях е уведомен инвеститорът, съобщиха от министерството.

Не стана ясно в какъв срок трябва да бъдат изчистени те и за кога се отлага решението на министерството да внесе или не проекта в Министерския съвет.

Преди седмица изпълнителният директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев" в София коментира: "За нас конкретният терен никога не е бил основна тема. За нас най-важната тема е комплексна детска грижа. Къде ще бъде тази болница за нас като лекари това никога не е било водещото".

Досега като възможни бяха обсъждани няколко терена - при болниците "Св. Анна", "Лозенец", Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. "Овча купел", Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя.

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но досега не е реализирана.