"В договора от Пекин относно аудио-визуалните изпълнения липсва думата забрана, не се предвижда и задължението за въвеждане на санкции срещу действия на ползвателите в интернет", се казва в съобщението.

Министерството на културата уточнява, че Договорът не въвежда нови ограничения или забрани, а "предлага решение за намиране на баланс между интересите на носителите на защитени сродни права и обществените такива в тази област". 
   
Днес "24 часа" съобщи, че договорът, който предстои да бъде ратифициран от България, дава основания да се преследват вече торент тракерите (сайтове, през които става размяната на линкове за обмяна на файлове с музика и филми).

Изданието припомня, че досега тракерите не попадаха под ударите на закона, защото реално през тях не минават самите песни и филми, защитени с авторски права. Забраната за комуникация с аудио-визуални продукти дава право да се преследват както хората, които ги предоставят, така и тези, които теглят чрез тракерите, писа вестникът.

По този повод Министерството на културата обясни, че с Договора се осъществява дългоочакваната актуализация на закрилата на аудио-визуалните артисти изпълнители на международно равнище и тази закрила се осъвременява, като се признават правата на изпълнителите в цифровата среда.

Договорът от Пекин, както е по-известен документът, бе подписан през 2012 г. В ЕС имаше сериозни притеснения, че така се нарушава свободата на комуникацията в интернет.