Държавата за торентите: Няма нова забрана

Договорът от Пекин не предвижда нови ограничения или забрани, съобщи Министерството на културата по повод публикации за готвено преследване на торент-тракерите.

Обратно в новината

Коментари - Държавата за торентите: Няма нова забрана | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Явно юристите в нашата страна са на различно мнение от това представено по bTV/МК, но за разлика от тях те предоставят и аргументите си: link П.С. Много ми е интерестно защо нашите представители/меди не го коментират това както и: Article 15 Obligations concerning Technological Measures: Contracting Parties shall provide adequate legal protection and effective legal remedies against the circumvention of effective technological measures that are used by performers in connection with the exercise of their rights under this Treaty and that restrict acts, in respect of their performances, which are not authorized by the performers concerned or permitted by law [9], [10]. текста е твърде неясен и позволява всякакви интерпретации и Article 16 Obligations concerning Rights Management Information ...

не е ли нормално да си плащаме за това което потребяваме.... който иска гледа качествени нови неща и си плаща който не иска гледа по стари качествени неща по телевизиатя и не плаща.. така е и с храната има по скъп и по евтина ...и ние според възможностите.

Законите с неясни определения и превратно тълкуване те ще си ги въведат тихо и без много шум. Въпроса е ние да схванем, че трябва да станем по-компетентни в техните игри, и да си изработим ефективни, а не стачни контрамерки за измитане на тази политическа сган която служи на юдейо-вавилонските империалисти и робовладелци. Трабва да станем и по-компетентни като антикоспиратори и хакери за да хващаме отрано номерата на самоовластилите се с манипулация и хитрости политици и да ги хакваме на всички нива ефективно. Помнете едно! Те без нас немогат. Те са паразити които смучат докато им даваме. Знаете как се махат кърлежи ..ей така се махат и паразити. С олийце за задушаване и когато си извади главата да си поеме въздух го отвъртаме и после го стъпчем ли стъпчем докато не остане само едно петно което дъжда да отмие към канавката!!!

Аман от неграмотници ! Първо да поздравя Явор Колев или казано с други думи - CYBRZORORO. Ако някой не знае кой е Явор Колев да попита гугъл. Там намерих доста интересни неща - "Името Явор , прочетено на обратно - РОВЯ - може би обича да се рови в личните неща на хората." "Най-блестящия служител от НЕСЕБОП, поне докато си бръсне главата" и виц: " Седи си явор на бюрото и разглобява един телефон с голямата отверка..., Минава покрай него бившия ми шеф Вальо Танов и му казва - торенти ли търсиш ? -ДА... -Остави телефона на човека, торентите отдавна са в сащ..." Това са малка част от прочетеното от мен в интернет и цитирано по памет. По тази логика освен тракерите, трябва да се забранят и хъбовете -ЯКО++, мулета, магарета и други подобни програми. Минаваш през прокси или VPN ( може и през двете ) И..... се появават нови Вицове за CYBERZORO.

Мързел,егоизъм и алчност.Те движат прогреса в съвременния свят.За жалост........

Света да забрани всички производители на нефт, въглища, уран и всички елементи който унищожават природата, пък аз ще се откажа от торент тракерите веднага

Няма тракери в България, ако може въобще такива новини да не се публикуват и допълнително да се дава гластност на нещо, което никой от нас не желае.

...да става известно на света. Да си продължа мисълта да не помисли аудиторията, че съм против тракери и всякакви други форми за свободна размяна на информация.

Е като няма нова забрана защо се занимават с ратифициране. Навярно има нещо дето ще щракне не с тая а със следващата ратификация на още нещо, а бе да сме доволни докато не са почнали да ни пришиват телефоните в главите с онлайн възможност за "властите" да терминират когото си искат когато си поискат (за да ни пазят де, ама разбира се, толкова много заплахи отвсякъде).

Алчните звукозаписни и филмови компании искат да изкарват милиарди от свободата на хората - но това няма как да се случи ! Когато те си платят правата на създателите на видеокамерите, на музикалните инструменти, на звукозаписната техника и т.н. - тогава може да искат и на тях да им се плаща за нещо си, което даже не могат да формулират точно, но си е тяхно ! Ако си нормализират цените на "авторската" продукция - няма да има пиратстване, но за тях е по-лесно да ти пуснат един диск за 70 лв. и да те съдят, ако не си го купиш, отколкото да ти го продадат за 5 лв. например ! Иначе как разглезените филмови звезди и самовлюбени певци ще стават милиардери ?

Всъщност разглезените филмови звезди нямат нищо общо в случая, а самовлюбените певци получават около 2 % от тази цена. И за тях е много по-добре да има сериозна публичност, защото те печелят от концерти и изпъления на живо. Така че подобен род закони и договорки защитават само и единствено интересите на издаделските къщи.

...сайтове любознателният зрител може да види забравени актьори като Чарлз Бронсън, Пиер Брис, Поразяващата ръка, както и младите години на Антъни Хопкинс и др. Да не говорим за порно сайтовете, които също имат образователно значение по отношение на пози и техники за сваляне на мадами, а също така да научим как доста Холивудски звезди, най-вече жени, са започнали бляскавата си кариера.

Първо да отбележим, че това че има торент, не означава автоматично нелегално разпространявано съдържание. Там се разпространява и съдържание с изтекли права или с такива, които безпланото разрешават споделянето. Второ: Макар да лъжат, че артистите губели, истината е по-друга. Ползата от платеното съдържание, преди всичко отива в джоба издателските компании, и след това при артистите, които са все повече експлоатирани. Време е някой middle men да си ходят от бизнеса.

Казват че безплатен обяд няма, е време е да има. И няма по-добро място от интернет пространството за това начало. То така или иначе идеологията икономика си го е заложило като бомба със закъснител. Има шанс още да съм жив за да я видя тази експлозия. :))

Защо не вземат да забранят библиотеките?

Защото Холувидските монополисти не изкарват пари от тях - ако започнат бъди сигурен, че ще ги забранят и тях !

а па я разбрах по доле че оборските торове че забраняват

Да въведат услуги като Netflix или Flixter за 25 лв да гледаш каквото душа ти иска и след това да си търсят правата. Продавайте ни ги поне на същите цени

Тъй, нито залива ти си създал нито птицата, нито апарата с който снимаш а това че някоя си компания е изкарала пари от твоята снимка проблема си е неин а не твой. Удоволствието че си направил тази прекрасна снимка ето това е твоето право и никой не може да ти го вземе. Всъщност точно това е ценното, пардон БЕЗЦЕННОТО. А още по безценно е това че си го споделил със света а той го е харесал. Всъщност интернет и в частност торента е точно това СПОДЕЛЯНЕ не е ли супер.

Гледайте сега, ще ви дам пример за това какво е кражба на интелектуална собственост. Надявам се някои мозъци да са способни да проумеят. Представете си, че правите снимка да кажем на някакъв прекрасен залив и хващате по случайност някаква птица, която е уникална. Публикувате този фотос в Инстаграм. Някой дизайнер от голяма компания взима вашата снимка и тази същата компания прави милиони от вашата снимка... Би ли ви било приятно на душата, че е откраднато нещо, което е ваше? После говорете за торенти и как нищо нередно не било. Те тези хора, които правят филмите нали трябва да върнат парите, които са взели за да ги заснемат? Или, ааа забравих. Те са "лоши" и "богати".

Показваш и говориш само за едната страна на медала, което не е честно. Я ми кажи какво ще кажеш за безплатната реклама, а? Ще ти дам жокер - защо нито една чалгаджийка не реве, че й свалят безплатно песните, а реват разни псевдокултуртрегери, дето ако не се появат в някое студио да защитават интелектуалната си собственост, от която така или иначе никой не се интересува, всички ще си мислят, че са умряли... А на кифлите със силикона залите и чалгакръчмите са им пълни от тези, които свалят безплатно песните им....

Тъп си Саше-е-е, тъп си! Нещата съвсем малко опират до примера ти! Живеем в България, досети се за какво иде реч!

Няма никакъв проблем да кача снимката и никой да не може да я "дръпне". Ще я гледат ще и се радват и толкова.Ако някой я иска ще се наложи да си купи паролата за отваряне на файла.От мен естествено.Ако не ще се наложи да разбие паролата.Има хиляди начини за защита на файловете от кражба,но интересно защо ли не ги прилагат.

Pesh0

Хората .... заснели филмите си имат проблем. Сега аз да ви дам един пример .... не с филми а с неща от древността . Написал някой нещо , на камъка , в пещерата . На другия му харесало и го преписал в своята пещера ... дали са се плащали авторски права ? Това което искат да наложат е хората да имат право да четат , но да нямат право да го препишат , ако им хареса . Смешно и безсмислено. Света се е промени , от както са взели да снимат филми и са печелили милиони и милиарди. Или да влязат в крак със света и да почнат да печелят честно и почтенно или да спрат да снимат. Като си заснел някоя гарга , особено рядка , да не е твоя ... само ти ли можеш да я гледаш ?

Pesh0

Като искаш само ти да гледаш ценната гарга си я вадиш на снимка и си я държиш в нощното шкафче . Пуснеш ли я из нета е публична гарга :) .

Ако вземеш, че заснемеш някое извънземно и качиш снимката, може да се окаже, че освен англо-американските нарушаваш и техните права. Тогава на кого ще правите отчисления, бе драги авторе и в каква валута?

Мойто момче правиш много тъпо сравнение на картофи с портокали. Първо ако ти си споделил снимка която сам си заснел и е под лиценз за лично ползване но някой терикат е искарал милиони от това "Да товае нарушение на правата ти" Ако обаче снимката която си дал за распространение е ползвана за лични цели или по точно никой не е искарал пари от това, това според мен е коректно и се нарича съвсем нормална обмяна на информация. Торрент тракерите както ти казваш НЕ печелят от распространението на матеряла нито и потребителите в него ТЕ печелят от рекламите. Ако трябва да сме честни това в никакъв случай не нарушава правата на производителите а по скоро им прави реклама, защото ако нещо ти хареса съвсем нормално е да отидеш и да си го купиш.

Забравих да добавя, че всъшност най големия проблем не идва от изпълнителите или творците, проблема идва от РАСПРОСТРАНИТЕЛИТЕ или така наречените звукозаписни фирми който смятат един торент албум като купено дискче което много ги дразни , само че вместо примерно да пуснат на да кажем по-лошо качество това което предлагат за да направят реклама на своя испълнител и да имат повече покупки, те гледат да припечелят от боклуците или "ПЪЛНЕЖА" който слагат заедно с хубавите попадения.

Тъй, нито залива ти си създал нито птицата, нито апарата с който снимаш а това че някоя си компания е изкарала пари от твоята снимка проблема си е неин а не твой. Удоволствието че си направил тази прекрасна снимка ето това е твоето право и никой не може да ти го вземе. Всъщност точно това е ценното, пардон БЕЗЦЕННОТО. А още по безценно е това че си го споделил със света а той го е харесал. Всъщност интернет и в частност торента е точно това СПОДЕЛЯНЕ не е ли супер.

Kalin

Цитат-По повод разпространяваните журналистически свободни съчинения във връзка с "Договора от Пекин" искаме да уведомим нашите потребители, че този договор е вече одобрен от Съвета на Европа през м. Юни 2013 г, което напълно гарантира липсата на ангажименти, които биха довели до промяна в законодателните норми с цел прилагане на наказателни мерки срещу частни лица извършващи нарушения на авторски права с некомерсиална цел и за лични нужди. В тази категория лица попадат и потребителите на торент тракерите. Такова е и становището на Министерство на Културата, заявено от Георги Дамянов, ръководител на Дирекция "Авторски Права" на МК. Начина по който тази новина е представена в някои медии определено лъха на мераци за натягане на пружината на общественото недоволство и е насочена към най-активната и чувствителна част от обществото - младите и интелигентни хора. А кой има интерес от това е лесно да се сетите. Не им вярвайте, приятели и никога не забравяйте, че живеете в държава членка на ЕС, който категорично отхвърли ACTA, заради далеч по-беззъби от разпространяваните в днешните медии рестрикции! Желаем Ви приятно и спокойно споделяне!

Европа може и да е отхвърлила АСТА но я изтегли един филм в Германия. сте получиш писъмце със сметка за плащане

Pesh0

няма да поучиш нищо ... гарантирам защото съм теглил в германия .

подготвят почвата лека полека. първо международни договори после на национално ниво. и накрая като в развитите страни. а можеше да си изиграем картите много по добре

По повод разпространяваните журналистически свободни съчинения във връзка с "Договора от Пекин" искаме да уведомим нашите потребители, че този договор е вече одобрен от Съвета на Европа през м. Юни 2013 г, което напълно гарантира липсата на ангажименти, които биха довели до промяна в законодателните норми с цел прилагане на наказателни мерки срещу частни лица извършващи нарушения на авторски права с некомерсиална цел и за лични нужди. В тази категория лица попадат и потребителите на торент тракерите. Такова е и становището на Министерство на Културата, заявено от Георги Дамянов, ръководител на Дирекция "Авторски Права" на МК. Начина по който тази новина е представена в някои медии определено лъха на мераци за натягане на пружината на общественото недоволство и е насочена към най-активната и чувствителна част от обществото - младите и интелигентни хора. А кой има интерес от това е лесно да се сетите. Не им вярвайте, приятели и никога не забравяйте, че живеете в държава членка на ЕС, който категорично отхвърли ACTA, заради далеч по-беззъби от разпространяваните в днешните медии рестрикции! Желаем Ви приятно и спокойно споделяне!

В последната среща на "избраните" в Давос, се оказа , че 85 човека притежават толкова, колкото3 милиарда -за какво говорим

Говорим за световна империя - модерен световен феодализъм - 100 души притежават света и определят правилата, а нас ни лъжат, че има демокрация. Всичко е ДЕМАГОГИЯ. .. но наивниците вярват на пропагандата за права, свободи, избори ... и прочие дивотии. Всъщност ни манипулират като деца, които вярват в Дядо Коледа... и без да ни питат въвеждат ГМО, следене, забрани, хомо-бракове, рушат държави, норми, култури...

А не с лошо за хом-браковете, че отдавна съм ти хвърлил око, ей.... хехехехехехе, закачам се, иначе си прав.

Чети Маркс. Всичко е предсказал, но не като врачка, а като научен творец. И всичко се случва по начина, по който Той е предвидил. Обществените закони с мъгляво мрънкане и премълчаване не могат да се променят. Казва се "обективна закономерност".

Ами те си действат. Я намерете в мрежата филма "Градината - The garden 2008" Почти нямате шанс... навсякъде пише, че е преместен или изтрит заради авторско право. Ама защо точно този филм изчезва, а други с авторски права си седят. Искам да го намеря трети ден и уви... ако някой го намери да пише тук как и къде... моля

Отиваш на Колибката и филма си е там...Сега сигурно ще питаш и какво е колибката...

го и на документалником

Tor или I2P (там можете да скриете и торент сайта) мрежа, криптиран диск с филмите и ... H2O, ама студено.

СПОКО - НЯМА ДА ИМА НОВИ ЗАБРАНИ. САМО ОЩЕ ЕДНА - ЩЕ ЗАБРАНЯТ КОМПЮТРИТЕ. Новото правителство вече премахна часовете по информатика от учебната програма в училищата. Скоро ще забранят и компютрите. НАПРАВО ДА ЗАБРАНЯТ НАУЧНО ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС СЪС ЗАКОН....и да ходят да ваканцуват! Да живее турскосиньо-червената коалиция.

Този на снимката, ми прилича на Явор Колев. :)

Значи някой си купува филм, слага го на торент и го пуска в тракера да се споделя. Прави го доброволно и без да печели пари - все едно ни кани на гости да гледаме филма заедно. Къде тук има нарушени авторски права? Или идеята е да накарат всички да купуват. Това просто няма да стане, ще се намери начин да се споделя, а на "хакерите" (и на всички нас) ще ни е точно през оная работа АКТА, макта и Пекин.

Така е. Предполагам, че ще се върнат старите начини за споделяне чрез определена програма директно между потребители. Преди торентите имаше програма, която свързваше директно потребителите и споделено съдържание на компютрите им. Не помня името, но съм я ползвал. Та гадовете пак ще си намерят майстора.

Тракера е обществено място. А на кутията на филма пише: "...забранено излъчването в...." Това е проблема. Влез в някой магазин, вземи 10 хляба без да плащаш, излез и ги раздай на хората. Още ли мислиш, че не си направил нищо лошо?

Това го правеха партизаните. И си останаха най обичаните от народа хора. Също и Робин Худ. Какво ще кажеш за защита на крадливата държава и народния гняв?

Хората да не гледат и филми и да не слушат и музика. За сведение, те още дишат необлагани О 2, помислете по въпроса.

Щом няма нищо ново да публикуват въпросния документ за да може хората да се запознаят с него и или да мирясат или да... бе то следващата седмица се затопля та има мегдан за по-здрави към Министерство на Културата...

Така написаното становище на Министерството е доста йезуитско, по същество нищо не казващо и в крайна сметка това е целта. Неясни закони - произволно тълкуване.

"И един мърмот..."

Забранят ли торентите, мощно протести в цялата страна!

А обърнал ли си внимание че в България на професионалните музиканти никой не купува музиката и те работят тази професия повече като хоби и любители, а не защото разчитат че могат да се издържат от нея. Да вземем друг пример на добър филм в тракер е свален примерно 28000 пъти и да кажем че билета за него в кино е 6лв, това прави загуби от 168 000лв. за производителя, а колко често потребител сваля нов филм от тракера. Обективно погледнато много често музиката и филмите са скъпи и недостъпни по легалния начин, но също така трябва да признанем че у нас няма дори минимално разбиране и уважение от потребителите на тракерите към труда авторите.

Щом правителството е казало, че няма да има нови санкции и забрани, значи с почти пълна сигурност ще има и ще са гадни... Уви, оставка продължава да звучи все така актуално.

Актуално, актуално, колко да е актуално? Като на 5-10 протестъри ли? Щот толкова останахте. Тази "опорна точка" беше добра, но ви я парираха супер рано, скъпи ГЕРБ-ерчета; мислете нещо друго, а не преписвайте от БСП (за справка БСП ви го набута същия проблем по време на Боковото управление)

Абсолютно същото си помислих и аз, комунист като ти каже нещо, всъщност става точно обратното, след примерно една година ще се окаже, че те са си забранени (торентите) ама в споразумението е имало клауза за отлагане със шест месеца, и после - айде мърши, свършен факт. и така....

Няколко пъти попадам на торенти, които са свалени от раздаване "По желание на правообладателя". наскоро се сетих за книгите на Стефан Цанев и ги потърсих във Читанката. Оказа се, че по негово желание са изтрити от там. Което означава, че ИМА някакъв контрол върху авторските права и нелегалното разпространение... Оказа се още, че Паулу Коелю изрично е потвърдил, че разрешава неговите книги да се публикуват навсякъде в интернет без да се иска неговото съгласие. Та, кой от вас е чел Стефан Цанев, и кой-Коелю? И какъв е изводът?

Като не можем да четем Стефан Цанев, ще четем Стефан Цвайг! Какво толкова - да си я държат българската книга да хваща мухъл по складовете... Много важно!

Може да звучи изтъркано но - ОСТАВКА !

Да, звучи изтъркано, ма няма проблем - ти си зяй :)

Много си изтъркан! Ама много!

Тоя договор от Пекин не се ли отнася за Китай?

Американският закон за авторските права се отнася за ЦЕЛИЯ СВЯТ... нали САЩ са световна империя! )))

Баланс между интересите на 5 души и 5 милиона не може да се намери, няма толкова дълго рамо.