Така определеното наказание, което подсъдимият ще излежи е 8 години и 6 месеца затвор, съобщи за Дир.бг съдията по делото Филип Филипов.

54-годишната лекарка д-р Велислава Джонева бе нападната на 13 март т.г. на хасковската улица "Одрин". Александров й нанесъл жесток побой, като я повалил на земята и откраднал дамската й чанта. В нея имало 130 лева, лични документи, две кредитни и дебитна карта, лекарски слушалки и ключове. След това грабителят избягал, но бе задържан. Д-р Джонева пък бе оперирана по спешност в хасковската болница, където бе приета с опасност за живота.

Днес още в началото на заседанието на Хасковския окръжен съд обвиняемият, който е многократно осъдан и задържан за кражби и хулигански прояви, се призна за виновен, даде съгласие да не се събират повече доказателства и процесът премина по съкратената процедура, съобщиха Дарик радио и "Хасково.Нет".

Признавам за всичко, което съм направил. Виновен съм. Съжалявам“, каза пред магистратите Йордан Александров. Той е безработен и е учил до трети клас.

Прокурорът по делото Делчо Лавчев посочи, че подсъдимият е действал изключително агресивно при грабежа и е причинил няколко средни телесни повреди, които са поставили за известно време живота на лекарката в опасност. Обвинителят обаче каза, че има и смекчаващи вината обстоятелства, като факта, че ромът е съдействал по време на следствието, признал е деянието си и дори е завел разследващите до мястото, където е изхвърлил ограбените от д-р Джонева вещи на обща стойност близо 600 лв.

Окръжните магистрати постановиха присъда от 12 години и 9 месеца затвор при първоначален строг режим. Поради съкратеното производство, наказанието бе намалено с една трета.

След прочитането на решението адвокатът на д-р Джонева, Таня Захариева каза, че са се надявали на 10 г. затвор, но и сегашната присъда е сравнително приемлива.

"Проблемът не е в присъдата, а в българското законодателство. Парламентът гласува закони, които поддържат високата престъпност у нас", коментира пък д-р Велислава Джонева.

Решението на Хасковския окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред апелативните магистрати в Пловдив.