Грипът все повече настъпва в страната. След грипната ваканция, която беше обявени миналата седмица в Хисаря, днес общините Дупница и Сапарева баня обявиха грипна епидемия, която е в сила от утре - 21 януари до 27 януари.

От вторник всички учебни заведения на територията на двете общини преустановяват учебни занятия.

Според заповедта на директора на РЗИ в Кюстендил д-р Златко Величков започва незабавно изпълнение на профилактичните и противоепидемични мерки за надзор и контрол на грипа и острите респираторни заболявания.  Преустановяват се консултациите на бременни жени и кърмачета, извършването на профилактични прегледи, имунизации, планови операции и свиждания.

Предепидемична е обстановката и в Пловдив, регистрирано е завишаване на пациентите с остри респираторни болести, съобщи д-р Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол".

Данните от изминалата седмица показват, че средно за страната респираторно болни са 132.67 на 10 000 души, в Пловдив заболеваемостта е 113.52 на 10 000. Затова се въвеждат противоепидемични мерки. Ще бъдат преустановени свижданията и плановите операции в лечебните заведения, плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета, провеждането на профилактични прегледи и имунизации. Ще се осъществява стриктен филтър в детските заведения, за да не бъдат допуснато посещението на болни деца и персонал, а болните от грип и остри респираторни заболявания ще бъдат обслужвани по домовете. Ще бъде усилен и патронажът на деца в медико-социален риск от страна на личните лекари.

Три грипни вируса са засечени в страната - свинския грип, Виктория и тип А. Засега у нас преобладават случаите на грип тип А, който засяга предимно хората над 65 години, но пък свинският грип неслучайно се нарича пандемичен - при него много по-лесно се стига до епидемия. Преди два дни в Смолян почина 51-годишен мъж именно след тежки белодробни усложнения и пневмония след прекаран свински грип.

С високи темпове нарастват болните и в София, следват Смолян и Сливен. Заболели от грип има и в Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик, Кюстендил, Габрово и Враца. Лекарите напомнят, че вирусът не се лекува с антибиотици.

20% oт инфeктирaнитe c грип рaзвивaт пнeвмoния и тeжки уcлoжнeния вcякa гoдинa. Тoвa oзнaчaвa, чe зaceгнaт e вceки пeти бoлeн, предупреди нaциoнaлният кoнcултaнт пo микрoбиoлoгия и дирeктoр нa Нaциoнaлния цeнтър зa зaрaзни и пaрaзитни зaбoлявaния прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв. Хoрaтa дa нe ce caмoлeкувaт, a дa пoтърcят лeкaрcкa пoмoщ, кoгaтo уceтят първитe cимптoми - втриcaнe, виcoкa тeмпeрaтурa, бoлки в муcкулитe и бързa oтпaднaлocт, cъвeтвaт здравните експерти.

Пикът на грипната епидемия се очаква през февруари.