Нашествие от гъсеници в горите край Слънчев бряг, Свети Влас и Обзор. Заради огромното им количество хиляди дървета в района съхнат. От земеделското министерство потвърдиха за огнището и обясниха, че се взимат мерки, съобщи bTV.

Туристи, попаднали на мястото, остават поразени от видяното.

"Не е останало нищо от листата, на всяко листо има по няколко гъсеници, буквално ги изяждат, а това е ценно дърво дъбово. Свещеното тракийско дърво си заминава!", разказа Камелина Попова.

За около месец пълчищата от гъсеници успяват да изядат листата на цяло едно голямо дърво.

 

Насекомото гъботворка е нападнало близо 36 000 декара държавни и общински гори в Източна Стара планина. След обследване, извършено от експерти от Лесозащитната станция във Варна и учени от БАН, е решено да не се пръска с препарат, а да се използва по-щадящ метод.

"Заради наложените мерки за пандемията беше отложено за една година началото на биологичната борба, като трябваше да дойде екип от София, който да интродуцира една гъба, която пречи на развитието на гъсеницата", обясни инж. Димитър Мандулев, директор на Държавно ловно стопанство "Несебър".

 

Докато гъсениците станат пеперуди, развитието на гъбата ще спре унищожаването на листата, казват експертите.

"Няма нищо унищожено, няма опасност за гората. Това, което виждате, ще бъде след няколко седмици отново зелено", допълни Мандулев.

Няма опасност от изсъхване на дърветата, категорични са от горското стопанство.