В 20.30 часа тази вечер гръцките гранични власти на ГКПП Маказа въведоха допълнителни проверки за всички влизащи на територията на Гърция, съобщи говорител на Главна дирекция "Гранична полиция".

В 21 часа същите мерки са въведени и на ГКПП Орменион, съпределен на българския ГКПП Капитан Петко войвода.

Възможно е забавяне при преминаване на пътуващите през тези два пункта.

ГКПП "Златоград" е затворен заради многото случаи на коронавирус в района на Ехинос. Гръцките власти препоръчват да се избягва пътуване в района. За последната седмица там са регистрирани 73 случая на заразени. Починаха 4 души.

По-рано огромните опашки през последните дни от чакащи да влязат в Гърция автомобили през ГКПП "Кулата" се стопиха, след като гръцките власти облекчиха режима за влизане на граждани от ЕС в страната. Българските граждани преминават границата само след показване на лична карта.

Проверяват за неплатени глоби и на "Маказа"

На ГКПП "Маказа" вече проверяват за неплатени глоби всички в колата. Пунктът на КАТ работи и връчва фишове веднага. Това съобщават във Фейсбук групата ГКПП Маказа - трафик и полезна информация (Makaza/Μακάζα) пътуващи за Гърция на 18 юни.

"Не те спират от движение, не правят никакви проблеми - само връчват, ако има за връчване", съобщават водачите на МПС.

"Много важно е да бъде разяснено, че Свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС) няма да бъде отнемано, ако на ГКПП ви бъде връчен фиш за налагане на административно наказание, за който вие не сте били уведомени.

Напротив, ще запазите правото си да обжалвате наложеното наказание в 12-дневен срок или ако прецените, ще може да го заплатите веднага на граничния пункт.

СУМПС ще бъде отнемано тогава, когато вече имате наложена санкция, били сте уведомени по надлежния ред за това наказание, но не сте заплатили глобата си в предвидения в закона 12-дневен срок, както и ако не заплатите глобата на място на ГКПП", посочват от Европейския център за транспортни политики.