В сряда вечерта гръцките власти облекчиха режима на влизане на граждани от ЕС в страната. Те прецениха, че стопроцентовият контрол вече не е нужен. Така българите вече отново преминават границата само след показване на лична карта, съобщи Нова телевизия.

След решението на властите в Гърция километричната опашка от автомобили се стопи само за около 2 часа.

Днес ситуацията на ГКПП-Кулата е спокойна. Колите с желаещи за почивка на гръцкото море се пропускат много по-бързо. 

Единствено гражданите на трети страни преминават по-бавно през пункта, тъй като те трябва да удостоверяват къде ще отседнат. Правят им се и тестове за коронавирус.

Опашки има и при тежкотоварните автомобили. 

Освен това Северна Македония отвори границите си, което позволи на пътуващите от Сърбия да използват граничните пунктове между Северна Македония и Гърция, а не тези между България и Гърция.

"Абсурдно е да се твърди, че тапите са нарочни, за да отидат хората на родното Черноморие. За това бяха виновни гръцките власти. Премиерът искаше да отвори границите още от 1 юни. Всеки трябва сам да реши къде да почива. Но не разбирам как това, което се случва при съседите, трябва да е инспирирано от нас", коментира междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова.

Снимка: БТА

"Не разбирам защо всички решения, които са някак си неприятни за българите, които пътуват, трябва непременно да бъдат обвързани с конспирации или решения вътре в нашата страна. Опитваме се по всякакъв начин да улесним пътуванията и към България, и извън България, защото всеки сам трябва да реши къде иска да прекара своята почивка. Не разбирам защо всичко, което се случва при нашите съседи, трябва да е провокирано от нас", подчерта тя.

Ангелкова коментира и високите цени, които се искат за принадлежности, интернет и други услуги по българското Черноморие, въпреки ограниченията, наложени тази година.

"Да, има сигнали, които отвращават хората. Но те се превръщат в нещо нарицателно, които удрят по хората, които работят здраво, за да предлагат добър продукт. Има един малък процент, който разваля всичко. Плажните принадлежности не трябва да се смесват с търговската площ. Конкретното нарушение с 8 лева кафето има предупреждение и ще бъде санкциониран, ако продължава. Защото става въпрос за допълнителна търговска площ. И липсва табела. И въвеждат хората в заблуждение. И така сриваш всичко", каза тя.

"Не знам на кой му е хрумнало да търси 5 лева за уайфай. Това е на "Панорама Юг". Но това се предлага и няма как да го санкционираме. И не разбирам как с такива единични примери се очерня всичко", каза още министърът.

Тя обяви, че винаги почива на българското Черноморие.

"И на север и на юг. 5 дни на север, 5 дни на юг. Ще бъде и на "Златни пясъци", и на "Албена", и на "Слънчев бряг" и в Созопол", категорична бе тя.

"Стартирахме рекламната си кампания още от края на април. Тогава още не бе ясно кога ще мине кризата. Вече имаме нови клипове. Общо са 54. Във всички варианти. Стартирахме от понеделник във всички съседни държави, в Германия, в Скандинавия, във Вишеградската четворка. Бюджетът за реклама е 12 милиона лева. От другата седмица стартира по CNN. В Германия ще бъде по RTL. И половината е в праймтайма", подчерта Ангелкова.

"На 26 юни е потвърден първия полет от Амстердам. Защото ни избра водещия туроператор в Нидерландия. В момента, ако реализираме всички чартърни полети, особено тези от Великобритания и Русия, ще загубим 40 на сто. Реалният е около 50 на сто", добави тя.

"Не ми е приятно това, което се случва на "Алепу" след  всичките ни усилия", категорична бе Ангелкова по повод незаконния строеж там.