Между 13 000 и 15 000 туристи са преминали днес границата с Гърция през ГКПП "Кулата". 

Това каза на брифинг началникът на пункта главен инспектор Атанас Георгиев. От 8 часа сутринта границата в посока южната ни съседка са преминали три хиляди превозни средства, от които над две хиляди и петстотин са били леки автомобили, посочи той.

Преди Гърция да отвори границата си за туристи от Европейския съюз, граничните и полицейски служители от българска и гръцка страна са създали перфектна организация, посочи гл. инспектор Атанас Георгиев.

През целия ден са използвани всички трасета и служители на ГКПП "Кулата", допълни той. Като причини за днешните задръствания гл. инспектор Георгиев посочи интензивния трафик, както и това, че много от пътуващите са били пред пункта часове, преди Гърция да отвори границата си за туристи.

Влизането в Република Гърция за граждани на ЕС без карантина е позволено от 12 часа днес, а граничните власти започнаха да пропускат туристите половин час по-рано. През целия ден от гръцка страна са били разположени два медицински екипа, които на произволен принцип са спирали за проверка и тестване за COVID-19 влизащите в страната.

Днес обаче са правени тестове на малка част от пътуващите, което не е затруднило трафика, посочи гл. инспектор Георгиев.

В първия ден е имало и върнати туристи. Това са били граждани на трети страни, основно от Сърбия, посочи още гл. инспектор Атанас Георгиев.

Началникът на ГКПП "Кулата" посочи, че организацията на работа през летния туристически сезон ще каквато беше през днешния ден. Пет трасета на вход и пет на изход ще обработват преминаващите в натоварените дни.

Граничните полицаи са снабдени и с мобилни устройства, с които по-лесно да се проверяват големи групи туристи, каквито са пътуващите с автобуси. При засилен трафик автомобилите ще бъдат спирани на километър преди самия пункт. Това ще се прави с цел да не се получава струпване в стеснените участъци на непосредствено преди самия граничен пункт, посочи гл. инспектор Атанас Георгиев.