Българите са по-скоро доволни от мерките на правителството срещу COVID-19 и не се притесняват за работата си.

Удвоил се е процентът на тези, загубили работата си за седмица и които се опасяват, че доходите им ще намалеят, сочи втори сондаж на  "Галъп интернешънъл" по отношение на коронавируса и предприетите мерки, проведен сред 850 души на 30 и 31 март. Първата вълна беше преди седмица.

Социолозите от "Галъп" отчитат отговорите като обезпокоителни, що се отнася до икономическото състояние на хората.

Повече от една трета от запитаните декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Близо една четвърт пък живеят с чувството, че съвсем скоро предстои доходите им да намалеят.

Снимка: "Галъп Интернешънъл"

6% от работещите (тук се наблюдава удвояване за две седмици) заявяват, че вече са загубили работа и още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива.

Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено. 

Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими, коментират от "Галъп".

 Анализаторите констатират, че за изтеклата седмица по главните параметри на масовото съзнание в България във връзка с коронавируса няма съществена динамика.

Две трети от българите продължават да смятат, че мерките които властта взема, са достатъчни.

Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени и сега те са 20 на сто, а слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12 на сто).

Самите мерки са "неприятни, но поносими" за 82 процента от българските граждани. Други 15 на сто казват, че те са "вече непоносими". Сред активното население тези дялове са съответно 80 на сто и 17 процента.

Снимка: "Галъп Интернешънъл"

Действията на правителството отново се оценяват високо - както и миналата седмица. В този контекст националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите, отбелязват от "Галъп".

Според данните 24 на сто от хората са в панически страх, 60 на сто - в тревога, а 13 на сто отговарят, че реагират спокойно. Останалите се затрудняват да отговорят.

Като цяло българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци, обобщават анализаторите.