Избирателната активност към 13 часа е около 18%, гласят прогнозните данни на "Галъп интернешънъл болкан". Спрямо данните от 2 октомври към този час тя е малко по-висока, като тогава е била 17,6%. Освен това процентът гласували се е покачил с близо 4% в сравнение с час по-рано. Според данните на агенция "Тренд" от 12 часа избирателната активност е била 14,4%, а ЦИК отчете 8,97% гласували до 11 часа. 

Сутрин и преди обед обичайно активността е по-висока в по-малките населени места. Големите градове, областните центрове и столицата се активизират в следобедните часове. По-възрастните по традиция гласуват сутрин и до обед, а по-младите - по-късно, обясни пред БНР социологът Яница Петкова.

Изборите ще се решат днес следобед, когато колебаещите се отидат да упражнят своя вот, подчерта тя. По думите ѝ досега преимуществено са гласували твърдите ядра и тези, които са решили какъв ще бъде изборът им по-рано. Според Петкова промяна в избирателната активност може да има нагоре, ако не се запази. 

Много по-малък е делът на онези, които са взели своето решение в последните дни, но този процент започва да нараства, тоест колебаещият се избирател тепърва излиза, поясни още Петкова.

Няма прекомерен брой откази за участие в екзитпол, отбелязват социолозите.