Френският посланик у нас допуска, че тя може да е корумпирана.

Историята разказа управителят на френската компания, който твърди, че е станал жертва на българското законодателство, съобщи bTV.

Скандалният случай започнал, когато фирма за рекламни услуги завела иск за несъстоятелност срещу френското дружество за неизплатени 114 000 лева.

След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е „Агротехнолоджи". Според съда тази компания предлага маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали и не познаваме тези хора. Те просто ни информираха - дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”, разказа вече отстраненият управител на френската фирма Николаос Смирноф.

Чуждият инвеститор предприема екшън план за погасяване на задълженията си.

В края на октомври и след одобрение на синдика, ние платихме на тези две компании, но продължаваме да сме в процес на несъстоятелност, въпреки че обжалваме многократно”, обясни Смирноф.

Той разказа, че очакванията им са били предварителната обезпечителна мярка да падне, но миналия петък българският съд решил синдикът да го замени като управител.

Така аз вече нямам никакви правомощия като управител, въпреки че ние платихме. И то месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е един нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме - на всички съдебни нива и до Върховния съд в София. Отлагането продължава, а имаше толкова бързо решение за това да бъда заменен като управител от синдика”, отбеляза Смирноф.

Той заяви, че ще се обърнат към властите на ЕС и вече са се свързали с френското посолство, защото това вече не е местен въпрос.

Той споделя, че има сериозни подозрения, че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий. Съдията, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков.

Посланикът: Има гнили ябълки в съдебната система

Няма начин съдия да вземе решение, при което има платен дълг, а фирмата се дава на съдия изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция, заяви пък френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан.

Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", допълни дипломатът.

По думите му 114 000 лева са задълженията на френската компания, а сега има охранителна фирма, разпоредена от синдика за 30 000 евро на месец, което е абсурдно.

Ксавие дьо Кабан съобщи, че е говорил с правосъдния министър по темата.

Попитах го дали ще направи едно разследване на влезлия синдик в предприятието. Ние виждаме нещата логично, но съдът работи с доказателства. Нямам съмнения, че съдията Румяна Ченалова, която работи по казуса, има връзки със синдика”, категоричен бе посланикът на Франция.

Според него страната ни има генерален проблем със съдебната си система.

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в корпоративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск за несъстоятелност срещу телевизията, отново за съдия е избрана Ченалова, а за синдик Велков.
Той има лиценз за дейността си от едва от май тази година. 

Въпреки че по правило съдиите се избират на случаен принцип Ченалова е известна с това, че получи почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер, припомня bTV. 

ВСС се самосезира след интервюто

Висшият съдебен съвет (ВСС) се самосезира във връзка с интервю на посланика на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан, съобщиха от пресцентъра на съвета.

Председателят на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” към ВСС Ясен Тодоров е образувал преписка.

Във ВСС днес е постъпило писмо от посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за предприемане на действия в кръга на правомощията на съвета. Също днес съдия Румяна Ченалова от СГС е отправила молба до ВСС за извършване на проверка във връзка с излъчения материал по bTV.

Случаят ще бъде разгледан в комисията по професионална етика и превенция на корупцията в понеделник, 8 декември.