Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) подкрепя Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) в искането им за публичен дебат с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, съобщиха от организацията.

Според БАЗФ е налице обективна дискриминация на големи групи юридически лица както в областта на спортните центрове, така също и в областите на операторите на заведения за хранене в страната.

"Изразяваме категорично несъгласие със създаване на негативен имидж на отделни сектори от националната ни икономика и в частност - на сектор "Спорт и здраве", чрез непрекъснато внушаване в обществото на страх от посещението на спортните обекти. Сред нашите членове се създава впечатлението, че се води целенасочена война със сектор "Здраве и спорт" - след като месеци наред ни бе отнета възможността да работим, без да сме получили адекватна помощ, сега тече активно саботиране на усилията ни да заработим що-годе ефективно", посочват от БАЗФ.

В началото на месеца Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поканиха министъра на здравеопазването на публичен разговор, в който да се изясни защо браншът е затворен най-дълго без ясни правила и, според организациите, необосновано.

Тогава от двете организации посочиха, че през последните месеци се извършва умишлено и целенасочено внушаване на мнение сред обществото, че заведенията са най-опасни за разпространението на Covid-19 и заявиха, че не отговаря на истината, че посещението на ресторант е с най-висок риск от заразяване с вируса, както бе съобщено от НОЩ, които се позоваха на специална тексаска скала.

Организациите обвиниха здравния министър не само в лъжа, но и в обслужване на "скрити, лични или на трети лица интереси".