Тази сутрин получихме първото писмо от "Булгаргаз", с което настояват за заплащане на задълженията, предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с "Топлофикация София" и настояват за търсене на общо решение с БЕХ и държавата. Това съобщи на сесията на Столичния общински съвет (СОС) кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Ето защо е нужно да сме изключително активни и да подготвим пакет от възможни решения, така че тези дисбаланси да не се отразят на гражданите", посочи Фандъкова.

Тя уведоми общинските съветници, че се е срещнала с министъра на финансите и с министъра на енергетиката.

"Имаме тяхното разбиране, че трябва да се намери общо решение, така че да не допуснем огромен дисбаланс в дружеството, което автоматично ще се отрази на цялата енергийна система", посочи Фандъкова.

"Получих и уверението на министъра на енергетиката, че отоплителният сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбалансите в цените между "Булгаргаз" и "Топлофикация". Всички си дават ясна сметка, че осигуряването на топлинна енергия за над 1 млн. граждани на София няма абсолютно никаква алтернатива", каза още кметът.

Тя изрази съжаление, че към момента се сбъдват най-песимистичните прогнози с повишение на цената на природния газ.

"Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на "Булгаргаз" обяви, че ще искат увеличение от над 30 процента на природния газ за ноември", допълни Фандъкова.

Тя съобщи още, че вчера "Топлофикация София" е получила писмо от "Булгаргаз", с което уведомява всичките си клиенти, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ, спрямо предварително заявеното.

В тази връзка "Булгаргаз" подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение.

"На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който трябва задължително се обсъди, така че да гарантираме доставката на нужните количества към София", посочи кметът.