Проверката на тези електромери ще бъде за държавна сметка, при цена около 20 лева на електромер, добави той.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че съвместно с Българския институт по метрология (БИМ), Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и ЧЕЗ ще направят проверки по жалби на граждани срещу високите цени на тока.
Министър Делян Добрев ще присъства във вторник по обед на една от проверките на столичния бул. „Петър Дертлиев“, №3, вх. Б. След като бъде взет от адреса, електромерът на потребителя ще бъде представен за измерване в БИМ.

Тъй като хората нямат доверие на дружествата ще започнем проверки с БИМ. Ще се направи пълна проверка на електромерите по най-драстичните случаи, каза Делян Добрев.
От вторник започват проверки на няколко десетки електромери в столицата, а от сряда - в цялата страна.

Сметките

Ако проверките на електромерите установят, че няма грешки, ще е ясно, че причината за високите сметки е дългият срок на отчитането. Ако обаче има голям брой сгрешени сметки, ще се търси къде е проблемът, обясни Симеон Дянков.

Големият проблем при сметките за ток е, че се отчитат след 40-ия ден, каза  Делян Добрев. Другата причина за по-високите сметки е поскъпването на електроенергията с 13,6% от 1 юли миналата година. Това беше заради увеличението на добавката за зелена енергия с 8 на сто, още 5 на сто се добавиха от невъзстановяеми разходи, заяви Добрев за в. "24 часа".

Други причини, изтъкнати от енергоразпределителите, са включените в сметките повече почивни дни през този декември, спрямо миналия, както и по-ниските температури.

Национализацията


Симеон Дянков категорично отхвърли възможността за национализация на енергоразпределителните дружества.
"Нито има такава възможност, нито смятам, че в страна-член на Европейския съюз може да си позволява който и да е, дори опозицията, да говори за национализация. Това е отдавна минал период и в българската история, и в европейската. Освен това това ще струва огромно количество пари, като въобще оставим политическата тема дали е възможно в съвременна Европа. Където това се е случвало, дори в такива страни като Венецуела, след това е струвало на правителството милиарди долари, така че не е сериозно да се говори по този начин", заяви Симеон Дянков.

Идеята за национализация на ЕРП лансираха вчера от БСП. Днес президентът Росен Плевнелиев заяви, че сметките на хората за електричество няма да паднат чрез национализация.

Междувременно в страната се проведоха нови протести срещу високите сметки за ток.