Сметките на хората могат да паднат чрез либерализация и инвестиции в енергийната ефективност, заяви държавният глава, цитиран от „Фокус”.

Малко по-рано със същата позиция излязоха и от ДСБ.

Високите сметки за ток през декември взривиха общественото недоволство срещу 3-те електроразпределителни предприятия (ЕРП). От компаниите обясниха, че по-високите сметки са заради по-дълъг период на отчитане, по-студеното време и повечето почивни дни през декември. Аргументите им обаче не успокоиха потребителите, чиито сметки се оказаха двойни. От БСП пък лансираха идеята за национализиране на ЕРП или развалянето на договорите с тях.

Хората трябва да знаят какво плащат. Тук е ролята на МИЕТ, на ДКЕВР. Само с мерки за енергийна ефективност и либерален пазар, могат да паднат сметките.
Колкото по-бързо БЕХ излезе на борсата, толкова по-добре ще бъде за България”, каза още Росен Плевнелиев. Подобна идея имаше и правителството още с идването си на власт, но тя не бе реализирана заради слабата активност на капиталовите пазари по време на криза.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че гражданските протести в момента се дължат на това, че държавата се е провалила в регулаторната си роля спрямо частните, държавните и общинските монополи. Тези монополни дружества в момента са извън контрола на държавата и често нарушават законите, без да има санкции за това, отбеляза Димитров. Държавата трябва чрез своите регулаторни органи да бъде много категорична в своите действия и да накаже всяко нарушение на законите и да преизчисли сметките там, където това е необходимо, каза Мартин Димитров.
По думите му в противен случай хората виждайки, че няма държава ще стават все по-радикални в своите искания.

Може да се очаква ново увеличение на тока, тъй като в Националния план за инвестиции 2013 – 2020 година е заложено увеличение между 11 и 30%. Това пък каза на пресконференция в Пловдив народният представител от Коалиция за България Захари Георгиев. Поскъпването може да бъде и това лято, тъй като влиза в сила регулация на въглеродните емисии, посочи той.

"Изключително непочтено от страна на министъра на енергетиката Делян Добрев и на премиера Бойко Борисов е да говорят, че правителството не определя цените на електроенергията, а това го прави ДКЕВР", каза още  Георгиев. Според него това не е точно така, защото по силата на Закона за енергетиката въпросната ДКЕВР се състои от седем души членове, а председателят и членовете се избират от Министерски съвет и комисията има своите функции като една структура на правителството за регулирането на цените.