Нови промени в правилата за движение по пътищата предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града - 40 метра. Новите правила са записани в три нови законопроекта, които трябва да заменят Закона за движение по пътищата.

Автоинструкторът Йонко Иванов смята, че всичко е направено, за да се тормозят водачите.

"Знаци и закони се правят, за да не ги спазват и да има санкции. На базата на тези санкции тези пари отиват някъде, но ние не знаем къде", категоричен беше той в студиото на "България он ер". Иванов подчерта още, че в новия закон няма философия, а хрумвания с неизвестен произход.

Автомобилният състезател Румен Дунев пък определи предложението за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала за абсурдно, защото на всеки човек усещането за разстояние е различно, а от друга страна е субективен и начинът, по който контролиращите органи ще мерят тази дистанция.

"Това е една предпоставка за излишно увеличаване на корупцията", каза Дунев.

Той допълни също, че има много по-добри предложения, които могат да се внесат, за да се постигне по-голяма безопасност при движение на магистрала.

"Да се вдигне минималната скорост за автомобилите, тъй като има абсурди на магистралата и от там стават най-големите произшествия", предложи автомобилният състезател.

Двамата бяха категорични, че при правенето на законите, които да регулират правилата за движение по пътищата, трябва да се използват повече експертните мнения, а не проектите да се пишат от хора без необходимите компетенции.