От Министерството на отбраната разпространиха кадри от дрон, който следи от небето заседналия край Камен бряг кораб "Vera su". 

Дронът е собственост на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров" във Варна, като военноморското училище е част от междуведомствения екип, сформиран с цел намаляването на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд.

Решението корабът да бъде наблюдаван с безпилотни летателни средства е част от мерките за разрешаване на кризата.

Летателните апарати ще извършват непрекъснато наблюдение на обстановката през светлата част на денонощието.

Малко по-рано стана ясно, че екипажът на заседналия плавателен съд отказва да бъде евакуиран заради нареждане на собственика на кораба. 

Кризисният щаб работи в две направления - недопускане на проблеми с екипажа и предотвратяването на екокатастрофа, заяви главният директор на Аварийно-спасителната дейност към "Морска администрация - Варна" и ръководител на операциите вицеадмирал Румен Николов.

"Ако се достигне до необходимост от евакуация, тя да може да бъде в рамките на не повече от 20-30 минути. Претоварване - засега се водят разговори с плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали дистанцията, съответно времето за претоварване на кораба", каза той.

Операцията по разтоварването и изтеглянето на "Vera Su" обаче няма да започне и в следващите два дни заради лошите метеорологични условия.