Д-р Сибила Маринова е началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в Областната болница във Велико Търново "Д-р Стефан Черкезов". Завършила е Езикова гимназия, а след това Медицинския университет във Варна.

Dir.bg я потърси, след като вчера 11-годишният Йордан от столичния жк "Ботунец" почина, след като вдиша пионка от "Не се сърди човече". Момченцето бе доведено от близките във Филиала на спешна помощ в сградата на ДКЦ 16 в квартала с много нисък пулс и посиняло. До пристигането на линейката детето почина.

- Д-р Маринова, за съжаление вчера 11-годишно дете почина, след като пионка от игра попадна в дихателните му пътища. Роднините обвиниха лекарите. При такава ситуация какво може да се направи?

Ако чуждият предмет вече е попаднал в трахеята или в бронх, много малко неща могат да бъдат направени. Необходимо е специално оборудване. Трябва детето веднага да бъде отведено в специализирана клиника, която разполага с ригиден бронхоскоп, с който да бъде извадено чуждото тяло. Но в България малко клиники разполагат с такъв апарат за вадене на чужди тела.

А в полеви условия много трудно може да бъде направено нещо. Когато има такъв голям твърд предмет в трахеята или в главния бронх, дори да се направи опит за интубация (процедура, при която се поставя тръба в трахеята с цел прилагането на изкуствено дишане - бел. ред) вероятно няма да може да бъде обдишван пациентът.

За кониотомия (вкарване на катетър през разрез на врата директно в трахеята с помощта на игла - бел.ред) трябва специален сет, с който мисля, че спешните екипи и центрове не разполагат. Разполагаме ние в реанимациите. 

- Какво е времето за реакция при такива случаи?

С няколко минути разполага, който и да е в такъв случай. Пет минути е средното време, за което при останал без кислород мозък настъпват трайни увреждания. Защото настъпва механична асфикция (задушаване), а оцеляването зависи от това колко време мозъкът е без кислород. Това важи при всеки случай, при който се налага реанимация. Децата обаче са много чувствителни при хипоксия и много бързо посиняват.

Единственото, което може да бъде направено в такъв спешен център - и то ако чуждият предмет е в областта на ларинкса или гласните връзки, е да се пробва с някакъв инструмент да се извади тялото. Но това пак е риск, защото може вместо да бъде извадено, да бъде натикано още по-навътре. Затова се ползва и ригиден бронхоскоп, а в София знам, че с такъв апарат разполаг Клиниката по УНГ в ИСУЛ. Но времето, за което пострадалият се транспортира до такава клиника с такъв апарат, е много малко. Това е един нещастен случай и не смятам, че лекарите имат вина. Ние в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" също не разполагаме с ригиден бронхоскоп. Такива пациенти ги изпращаме в Плевен.