Д-р Сибила Маринова: При чуждо тяло в трахеята има няколко минути за реакция

Според шефката на реанимацията на МОБАЛ-Велико Търново смъртта на 11-годишния Йордан е нещастен случай

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е един абсолютно непрофесионален коментар целящ да оневини некадърността на колегите ми! Ако пионката е била над ларинкса се прави крикотомия (реже се ларинкса и са поставя празна химикалка, за да може да диша), ако е попаднало в бронх то това е най-вероятно десният бронх и леви остава свободен за дишане... Ако пионката е преди разклонението на бронхите (възможно най-лошият вариант) детето трябва да се обърне с главата надолу и да му се притиска рязко гръдният кош и в близо 85% чуждото тяло излиза от този прийом...

Леле колко сме зле !? Във В-Търново няма бронхоскоп,а чак в Плевен,А в София два,три вероятно ! Да не дава Господ да се случи на на някой,заминава си....

Жалко за малкото циганче. За две години още можеше да стане родител и да получава помощи. Жалко и за неговата майка. Няма да може да разбере че е било нещастен случай защото няма да прочете тази статия. А причината за това е че повечето цигани са неграмотни.

Това,че няма спешен център в Ботунец,не е добре,ама на мен ми е интересно друго,гледайки снощи мургавелките,които се възмущаваха и си търсеха правата,защото не можело да няма... колко от тях и колко пари са внесли,като здравни осигуровки,че да имат каквито и да било претенции към когото и да било. И понеже отговорът е ясен,кой плаща за спешните центрове в тая държава,тогава,най-естественото нещо е,точно там да няма и да се спасяват сами,на принципа на естествения подбор. Иначе,си знаят добре правата, ами да се научат и да оцеляват

всяка лелка в детската градина ще ви каже и покаже какво се прави втези случаи - детето се прихваща отзад с две ръце под диафрагмата и с резки тласъци се изкарва бонбона/близалката от трахеята ! Ако вашата мома в болницата е била неадекватна, не мажете и замазвайте повече !

А стига бе!

Да права е,а тези ,които са и дали минуси,вероятно са изтърсаците родени през ХХІ век

отговорността е на тези които са били около детето при играта. макар, че едно дете на 11 вече се счита за сравнително голямо. не може да бършеш сополите на децата до 18 годишна възраст. но една забележка. или да му казваш постоянно кое е опасно... не става от веднъж. но като му повтаряш все нещо запомня. а лекарите? не разчитайте на лекарите. здрав да отидеш ще се разболееш. само господ да ни пази. и нас и децата ни. и ние да се пазим

Така се нарича курса, който в цял свят, учи на сърдечно съдова реанимация лекари, сестри, население. В конкретния случай има няколко маньовара, които се правят в спешна ситуация Понеже тази завеждащ отделение е като всички в България, просто е трагично да се чете, говорят се смешни неща Ако ви се случи нещо подобно, а то няма как започнете сърдечен масаж и не спийрате, докато не дойде лекар , който може да интубира Гледайте YouTube. Моля Министерство на Здравеопазването ВЪВЕДЕТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ALS и BLS курсове за лекари сестри, пара медици и полиция и армия да спасява и без това оре дялово население и по специално малкото деца, които се раждат Така е в цял свят, освен у нас , до граница с Източна Европа Смешни са нравоучителни те коментари, смешен е коментара на тази доктора, Показателно за крах на системата на здравеопазване и на това, че кадърните са навън или избута ни от посрествяняци в България.

Големи глупости си натворил... ма така сте, завършилите медицина у Ютюб!

За съжаление в коментара ви има доста глупости. Курсът за обучение за немедици е Basic Life Support. Сърдечният масаж в случая няма да помогне, защото се касае за състояние на тежка хиповентилация поради непроходимост на дихателните пътища в следствие обструкция (запушване) от механично тяло. Методът на Хаймлих може да се окаже неуспешен при вклиняване на чуждото тяло в дъното на назофарингса поради естествените анатомични особености на това място - напълно възможно при подобен тип играчки и отрицателното налягане, създавано от диафрагмата при гасповете. При подобни състояния - обструкция от чуждо тяло, тежки травми на долната челюст и меките тъкани, тежък ларингоспазъм - е най-подходяща коникотомия, или за да не е толкова драматично, пункция с Quicktrach или подобен комплект през крикотироидната мембрана - процедура лесна за усвояване, нискоинвазивна и нетравмираща. Комплектът се доставя от български филми. Съветвам ви да се върнете към ненужната си професийка и да се опитате да напреднете там. Оставете докторката на мира - тя е казала нещата достатъчно точно.

Най-адекватншят коментар по темата

На право място трябва да се информират обикновените хора да знаят да практикуват така наречената Heimlich манйовра- тя е правата стъпка, която може да спаси живот. Застава се зад постадалия и двете раце на спасителя обхващат тялото на пострадалиа под градния кош и с рязък тласък нагоре се опитва чуждият предмет да се придвижи нагоре. Това в повечето случаи е живото спасяващо.

Някой оставил детето да лапа играчката, псоел бърза помощ им е виновна! Вместо властите да изгърбят нескопоснаите родители, които са дали на дете да си играе с играчка, която не е за неговите години, те се обясняват как като попаднело нещо в трахеята се умирало!! Нескопосници са и това е. А който е дал на детето такава игра да не обвинява другите, а да си носи отговорността.

Колегата е почти права. Аспирацията на чуждо тяло(вдишването) е едно от най-драматичните състояния в спешната медицина изобщо.Особено що се отнася за деца, поради по малкия диаметър на дихателните пътища.Получава се остър спазъм на бронхите и ларингса и пациента се задушава.Какво трябва да направи спешния екип според мен:1.Високи дози кортизон2.Кислород по възможност с назо-трхеално подаване3.Ендотрахеална интонация с механична вентилация.След овладяване на ситуацията се търси вече къде има детски ригиден бронхоскоп.Аз лично знам,,че такъв има в Пирогов.

... и пациентЪТ се задушава...

Страхотно от В.Търново до Плевен за 5мин.

обаче, милиарди за цигани и за жандармерия да ги пази, има.

Правилно го е описала докторката, но има и друго - разпасахме се като нация. Според мен е редно всяко едно дете, което вече е с всичкия си да има една година между средното и висшето и да кара нещо подобно на комбинирана казарма. Моите съболезнования на родителите, но толкова ли не можаха да разберат, че положението е много сериозно. Нямали са търпение, чакали са 3-4 минути линейката и са хукнали към ДКЦ-то. Разбирам, че при такава ситуация човек трудно разсъждава трезво, но ТОЧНО за това е необходимо след пълнолетие отделяне от мама и тате, за да може човек да се научи на РЕД. За момчетата - задължително, за момичетата препоръчително. Защото такива неща се случват - може да се случи на вашето дете, и на моето също. Ей, Богу, не знам как ще реагирам, но от кумува срама знам за маневрата на Хаймлих. Ако и родителите я знаеха, можеше и да спасят детето. Преди имаше БЧК, сега има бутафория. И тази докторка можеше да я спомене. Хубаво е да се знае, но НЕ след като се обърне каруцата!

Разбирач

циганските истории край нямат! да кръщаваме държата цигания и кой накъто види па да видим ще остане ли жив паразит сори циганин!

Докторката много хубаво е описала всичко. Забравила е, обаче едно важно уточнение!! Дори и да се купят бронхоскопи и то точно ригидни, трябда да има специалисти, които да работят с тях - бронхоскописти. Дори в София и Пловдив се броят на пръстите на едната ръка. Та...бг-населението може да продължава да плюе и унижава лекарите. Резултатите не закъсняват.

Каквото посееш, това ще пожънеш! Идва жътвата...

Сам/а казваш че трябва да има лекари, които да могат да работят, а няма. Е като не могат да работят, какво да ги мажем с мед ли. Тази работа е като всички други. Или я можеш или не. За нещастие познавам лекари по образна диагностика, които работят с най-модерна апаратура. Работят, но не разбират нещо. Нещо като калпав авто монтьор.

Трябват обучени специалисти, а не просто лекари. Да посмятаме заедно. Медицина се учи 6 години. Специалност се взема в най-дория случай за 4 години. Тясна специалност /бронхоскопия/ поне оше 3. 6+4+3=13 години. Докторът е започнал да учи на 18. 18+13=31. Пита се в задачата - кой го издържа през това време и откъде взема пари да ис плаща курсовете и специализациите. Отговори ти, нали си много отворен.

Защо никой не пита къде е родителския контрол? Защо са отишли в спешна помощ, а не в болнично заведение? Най-вероятно не са били здравно осигури. Най-вероятно търсят да прехвърлят собствената си вина на лекарите.

Детето е на 11 години умнико - тоест няма как да е НЕосигурено. Не обичам мангалите, ама като пишеш поне не плюй омраза.

mathur

тва е циганин бе не дете...

Скъпа Докторке, много жени са ми споделяли, че наличие на чуждо тяло в трахеята или гълтат или преглъщат. И няма нищо страшно в преглъщането.

в ТРАХЕЯТА? или в хранопровода. Гума, спри херо-то.

...трима тотално избегнали елементарното образование по физиология...

Една жена каза. Думи нямам.

Трахеята продължава в главните бронхите,които продължават в белите дробове и така ние хората дишаме През хранпровода- гълтаме, а През ануса - отделяме онова" по горямата нужда"

Да така е при фелациото.

Е...чак пък много.......яйде, айде, не се надценявай. А от обща култура трбва да занеш, че между дихателна тръба(трахея) и хранопровод има огромна разлика, но са на две три милиметра растояние едно от друго двата отвора в гърлото. Просто понякога при хранене нещо лепкаво запушва клапата която затваря към трахеята и се получават сакатлъци или направо влиза в трахеята и пак става лошо. Но да се бъркат двете неща е.....е като някои да прави анален секс и да че чуди защо не забременява......

Как да има бронхоскопи във всеки спешен център, като 2/3 от населението не плаща здравни осигуровки?! И много по-важно е да има милиони за студения резерв на почетни председател и комисионни от милиардите за F-16 вместо за техните избиратели.

2/3 плащат (от тези, коит трябва да плащат). ама 1/3 са тотално на техен гръб. и това без да броим пенсионери, децата, които ще се изучат и ще изчезнат, и разните там гей-НПО дружинки.

Тикволандеца така и не може да разбере, че лекарите не са магьосници! Дисекация на аорта, миокарден инфаркт, огнестрелна рана, мозъчен кръвоизлив, белодробен оток и др. могат за минути да доведат до смърт и нищо не може да се направи! В случая с това дете е същата работа, за 5-6 мин нищо не може да се направи. Важна е първата помощ на близките около пострадалия! В други държави има обучение за такива спешни ситуации! И тн. и т.н.! Може да започнете да слагате минуси!

Бях в болница с едногодишния ми син , в стая с още 4-5 малки деца, придружени от майките си. Детенце на около 3-4 години се задави с бонбон са смучене. За секунди започна да посинява , но преди да успеем да намерим дежурния лекар майката хвана детето за краката, обърна го с главата надолу и започна да го тръска силно. Имаше ефект. Не знам дали щеше да има време да стигне до апаратурата, макар, че може да е била и на съседния етаж.

човече, ти, навярно, спаси поне едно дете с този постинг. все някой ще го научи.

Вярно е, аз няколко пъти спасявах сина си така като беше малък. Директно без да се кумя хващам през кръста и обръщам надолу с главата и тръскам. "Чуждото тяло", което обикновено беше залче хляб, парче солетка или бонбонче ведната изхвърча на третото тръсване. По градинките ме гледаха странно, но кво ме интересува. Веднъж в асансьора го направих и важното е да не се паникьосваш. Сина му имаше период в който от всичко се задавяше- храна, напитка, а с бонбоните е класика. Лекарката ми каза, че реагирам правилно и че с времето се оформя по-добре отвора около трахеята и това ще спре. Така и стана. Майка ми която е много кльощава редовно се задавя така и ако съм наблизо я мятам през коленете си, навеждам я надолу и я тръсвам с рязко движение надолу и нагоре. НИКОГА не тупайте гърба! Ако ударът е над това което е влезнало само го натиквате по-дълбоко! Ако е под него, да догава ще изхвръкне, нооооо вие знаете ки къде е?! Не! Нямате очи рентген, затова не рискувайте с удар! Само с изтръскване, след като сте навели максимално надолу човека и ако е дете директно с главата надолу!

Вместо да е зе урок на останалите и да знаят че не може да се слагат неща в устата; смугляните тръгват на бой. Дори не помислят дали е възможна помощ или не. А съобщенията че освен всичко друго е изтичало кръв -много ми прилича на онова правене на аборт с вретеното. Посрещаме нова година на кея. Пред нас кораб от Одеското параходство! Радости и смях и .... Съпругата на старши помощника аспирира дъвката си. Въпреки наличието на здравна служба в порта жената си отиде. Какво дете на 11 години в етноса то вече е пробвало първото "отнемане" то вече е консумирало поне веднъж секс със сестра си, братовчедката си или със съседско момиче. По опитните момичета в "квартала" вече са го ползвали като партньор в "игрите"

Как така е вдишало пионка? 11-годишно дете не е толкова малко, та да не разбира, дори да не отчитаме, че от тези на 13 ги женят. Това да не било някакво насилие или играчка-плачка?

Това НЕ е нещастен случай. Звъняли са на бърза помощ! Някой да ги беше насочил къде да отидат за да имат шанс! Твърде много станаха "нещастните случаи" на хора търсещи помощ и обикалящи по болници като хамави. Имах близки дето им даваха парацетамол за главоболието, а те си отидоха от инсулт и такива дето бърза помощ им предписа сироп за кашлица, а те умряха 10м по-късно от инфаркт.

Ами ти къде се беше скрил та не помогна, щом толкоз знаеш?

Аз пак не разбрах, къде по дяволите, може да отидем, в болница с оборудване, когато нещо такова се случи? Пирогов, ИСУЛ или някъде другаде? Понякога има времето, предметът не е голям, и влиза частично въздух. ДИР, вместо да пишете само глупости за холивудски звезди, проучете и дайте информация на широката общественост къде се ходи при задушаване, инсулт, инфаркт

ние от село, направо към гробищата ли да ходим?

Молете се да несе случва! В такива случаи най -бързо отивате при Свети Петър!

ЗВЪНИШ НА 112, ТЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ!

Е колко пък да знаят...нашето 112 е в Кърджали. Тамошните джагалки даже адреса, който им казваш трудно разбират, а докато включат какво им говориш, може да починеш съвсем.

се задави с кебапче, влезло му в кривото гърло, докато извикали линейка той умрял

МИЛА РОДИНО И АПАРАТИ НЯМАТЕ ПФУУУ САМОЛЕТИ ТРЪГНАЛИ ДА МИ КУПУВАТ ИДИОТИ МАФИЯ ЗГАН И ПРОЧИЕ

От В.Търново до Плевен пострадал няма да оцелее, освен ако няма отвор на въздух. Би трябвало всички спешни центрове да са оборудвани с такъв уред, всяко дете и възрастен може да попадне в такава ситуация, храним се всеки ден.

Освен бронхоскоп е нужен и специалист бронхоскопист или реаниматор .А за това се учи медицина общо 13г минимум.Това не е авторемонтна работилница-да смениш гумата.В България и лекари не останаха.Избягаха в чужбина,където за хилядите нощи нископлатен тежък труд получават десет пъти по малки възнаграждения. И как да работят тук,като в селата циганите ги бият и смятат,че докторът им е длъжен, нещо кърпичка за бързане на нос,като слуга.

Хранехме се на масата , когато изведнъж жена ми се задави , посиня и започна да подскача като заклано пиле ! Без да губя и секунда я халосах с длан по гърба и тя пое въздух ! Някъде четох , че този начин е грешен ! В случая направих това което мислех , че е правилно !

Но си действал по инстинкт и си имал късмет .Вероятно ти си бил седнал а тя права.Ако жена ти е дребна слагаш я на коленете така . Че главата да е по ниско от кръста и тогава я халосваш по гърба.

Лекарката е права-обяснила го е много достъпно,все пак в болниците и умират хора!Точно е писано и за Метода на Хаймлих,стига да се приложи навреме и правилно!А знаете ли колко хора са умрели,въпреки че са имали шанс за оживяване,заради неправилно приложено изкуствено дишане -непочистване на устна кухина,неотворена трахея,счупени ребра,които пробиват белия дроб,правено от всезнайковци и паникьори....

ТОВА Е!

Кое му е нещастното в конкретния случай?

пари ли ви дават да показвате тези джендъри

Дир, защо изтрихте линковете на "случаен минувач 2" ? Статията беше с разумни и полезни съвети за такива ситуации, засрамете се! Хайде когато сме нецензурни или расисти трийте, няма проблем, ама в случая не сте прави.

Изтриха ги.. Ами да ги копирам :) Метод на Хаймлих Застанете зад гърба на пострадалия, хванете го за талията и леко го наклонете напред. Сложете юмрука на едната ръка на корема на пострадалия (малко над пъпа). Хванете юмрука с дланта на другата ръка, рязко и силно натиснете корема на пострадалия, насочвайки движението на ръцете под диафрагмата, сякаш се опитвате да повдигнете тялото. Необходимо е да се направят пет подобни тласъка. Ако дихателните пътища не са се освободили, цикълът „5+5” трябва да бъде повторен. Самият пострадал не може да се удря по гърба. Но той може да се опита да отстрани чуждото тяло самостоятелно като притиска корема си.

:)) Находчиво решение, благодаря за инфото. Да си призная нищичко не знаех по въпроса.

Хубаво си дал този съвет, но дори и да се направи това което казваш, ако в белите дробове няма достатъчно въздух за да изтласка чуждото тяло, то този метод не помага. Единственото което помага е скалпел и да се направи трахеотомия.

"до случаен минувач 2" В статиите пишеше, че "Ако има възможност, по-добре помолете някой да извика лекар, като продължавате да оказвате помощ на пострадалия. " Т.е. викате лекар, а междувременно се опитвате да помогнете по описания начин. Като редувате 5 пъти метода на Хамлих с 5 удара по гърба между плешките, като пострадалия е наведен силно напред и надолу.

Мммм, три пъти отговарям, май ме трият, пробвам сега.)))

Не, не!!! Няма удряне по гърба!! По корема.. Метод на Хаймлих Застанете зад гърба на пострадалия, хванете го за талията и леко го наклонете напред. Сложете юмрука на едната ръка на корема на пострадалия (малко над пъпа). Хванете юмрука с дланта на другата ръка, рязко и силно натиснете корема на пострадалия, насочвайки движението на ръцете под диафрагмата, сякаш се опитвате да повдигнете тялото.

Това са приказки ангро, по принцип. Щом е имало време да го закарат до спешното и сестрата да го обдишва, значи трахеята не е била блокирана напълно. И защо лекарката говори за полеви условия, след като са били в сградата на Спешна помощ?

Щото сградите на Спешните центрове не са оборудвани с нищо повече от бинтове и марли, както и линейките, както и всичко. Затова се казва "полеви условия". Т.е., искала е да каже, че цялата ни медицина работи при условия, близки до бойните.

Защото в софийските филиали няма приемни отделения СПО са в болниците

Преди 3 дни имах същият случай. Доведоха ми едно посиняло бебе. Понеже нямаше време трябваше докато сестрата събира екип да му вадя пластмасово топче от гърлото. Пробвах с москито и щипка на Макгил и едва успях ,а ситуацията се размина на косъм от най-лошото... Прадставете си какво и е било на сестрата там без лекар и оборудване

Жалко за детето, разбира се. От играчка - не плачка, ами направо в ковчег. При задавяне с храна и невъзможност за дишане трябва някой по силен да застане зад пострадалия, да обгърне здраво с ръце гръдния му кош и силно да натиска на резки тласъци, с цел храната да изхвърчи с изкарвания въздух. Но с идеален за задушаване обект като твърда пионка от Не се сърди човече може и да не стане. Но да се обвиняват лекарите само защото е било здраво преди това дете си е чисто дебилство. Те затова и циганята бият докторите от Бърза помощ, защото толкова им е акъла и не разбират че има и неспасяеми случаи. Дебилите винаги мислят докторите за мързеливи, инати и коравосърдечни богове в медицината, които само да поискат - спасяват и вече умрелите, но от инат, лошотия и мързел не си мръдват и пръстчето.

Циганите не са " дебили", а необразовани хора, които затъпяват от непрекъснатия секс,който от детска възраст правят по нареждане на мешерето

Тази докторка освена да се изказва по медиите друго мове ли да прави. Питам като близък на пациент пренасочен към друга болница поради цитирам "по-ниското ни ниво на компетентност"

те ги лъжат, че им плащат, они пък лъжат, че работат... за 8-9 стотака на месец какво очакваш?!

А ти б е Мухльо да спреш да с е правиш на спец.

КАTO ШИВАНИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ КОЙТО ВИ ПЛАЩА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ

"За кониотомия (вкарване на катетър през разрез на врата директно в трахеята с помощта на игла - бел.ред) трябва специален сет, с който мисля, че спешните екипи и центрове не разполагат. Разполагаме ние в реанимациите." "Мисля" - ти ако не знаеш какво могат спешните екипи кой тогава. Говоря по принцип. И ако наистина нямат и не могат да спасят човек - аз си мислех, че се казва трахеотомия - жалко. Гледах един руски филм "Аритмия", препоръчвам много. Там един доктор от Спешната помощ спаси едно дете именно така. Тук не обсъждаме конкретния случай от Ботунец, а възможностите на Спешната помощ.

Един филм, как сам човек спаси света и го избави от всичко зло...

2 са хирургичните методи - трахеотомия и кониотомия.

да опитат да го спасят с тръскаве с главата надолу. Сега ще напиша аз какво патих...куриозно е.... Бях болна и при кашляне се отдели някаква храчка която се залепи като лепило на дихателната тръба. Аз бяхсъс сина си..нито можех да обясна какво става,нито той да ми помогне.....посинявах.... от зор ми дойде на ум да изляза на балкона...разтворих широко уста..и с всичка сила се опитах да вдишам студен въздух , помагах и с носа....и стана...на третия път студения въздух си проби път и полека лека започнах да дишам. Половин час ми трепириха краката после....

Абе вие защо, малоумниии, гласувате за едни и същи крадци вече няколко десетилетия, а после искате качествена и добре обзаведена Спешна помощ и здравеопазване?!? Ами с вашите и на родителите ви пари крадците от всички партии досега си оправиха живота и не им пука за спешната и всякаква друга помощ! Вие си изберете отново курвелата, мутрата, депасето, "патриотите"... все по-светло и светло бъдеще ви очаква!

Тази докторка на снимката е много секси..

Права е лекарката. Трябва и апаратура, трябва и лекар специалист. В Ботунец нито разполагат с техниката, нито със специалистите. Вслучая дори не е имало лекар. Какво да направи една мед сестра? Преди години така си отиде дете в Русе. Оказа се, че град като Русе не разполага с такава техника, какво остава за Ботунец. В държавите, където могат да реагират на подобно спешно състояние, осигуровките са десетки пъти по-високи. За тези пари няма как да има нито лекари нито техника. Медицината е лукс само за богатите държави. Уверявам ви, че в Африка почти ежедневно има подобни инциденти.

Думите на лекарката звучат потресаващо и страшно!В случая детето е голямо и донякъде от келешлъка си е отишло, макар че това не е оправдание, дете е.А при по-малките, има ли родител който е застрахован, че детето му няма да погълне чуждо тяло?Оказва се обаче, че при такава ситуация са единици болниците в страната, където може да се реагира адекватно, демек в над 90 процента от тези случаи го пиши детето, заминало!

Пари нема действайте.

Хубаво е, че в голямата си част децата наистина поглъщат телата и това е коренно различно от вдишването...Нелеп инцидент. Лека му пръст на детенцето. Съболезнования за родителите!

Тук става въпрос за вдишано, а не погълнато тяло!

Хора, няма време, за да стигне до болница! 5 минути са решаващи. Реакцията на близките, ползването на метода на Хаймлих е най доброто! Оцеляла съм така. С пуешка воденичка, помня как кашлях, отидох да си сипя вода, опитах се да пия, да преглътна... опитах се да кажа нещо..Спасила ме е сестра ми, видяла, че посинявам, извика племенника ми, това също го помня.. И двамата заедно със сила ми приложили метода на Хаймлих. Най просто казано, силен удар в корема, за да излезе през устата погълнатото. Малко като в приказката за Снежанка.. Вместо да оплюваме здравеопазването, нека да се самообразоваме! Първа помощ.

valery_an

Едно е да се задавиш щото си лакома и после да ти го изкарат от хранопровода ,, а друго е да ти влезе в трахеята със вдишване и да се мъчиш да го изкараш със удари тупаници стискане и всякакви други наименования на този метод.

Какво е елегантен артропод, нещо като любимецът на Елън Рипли но какво точно.

Вместо самолети,да купят оборудване за болници и да спасяват хора! Отъжие за убиване стещу медицинска техника за да бъде лекуван качествено българина!

Докторката от Търново казва,че за случай като този си трябвало специална машина,за да се проникне във трахеята и белият джигер. Казва,че на пациента му остават,няколко минути живот без тази машина. Те самите нямали във търново,затова пращали пациентите във Плевен. Демек,те също биха оставили дс умре пациент по пътя между Търново и Плевен.

Епа като искаш Ф 16 нема за болните.

Те не го оставят да умре , а го изпращат в Плевен . Разстоянието от В.Търново до Плевен за 5 мин може само със свръх звуков самолет да се вземе !!!!! То в София от дадена точка до Исул пак не може да се стигне да 5 мин

Защо никой не попита как родителите са позволили на детето да играе игра с елементи за поглащане , и после лекарите виновни

детето е било на 11 г. не е на 2... наистина, толкова ли е проблем да се осигури такъв апарат навсякъде. в цяло търново, и не само там, ако някой погълне грешно храна или предмет, има 5 минути до края ли............................ моите съболезнования за детето. нямам думи.

Защото самото дете е родител, затова

А за Хеймлик мановер, с който пострадалият се обхваща откъм гърба с ръце сключени на епигастриума или слънчевия сплит казано на обикновен език, и след това с рязко движение с наклонено напред тяло се притиска мястото и същевременно се стреми да се изкашля предметът. Драги ми сънародници, докато не се поставят автоматични дефибрилатори на публични места и работното място и училищата, не се обучат колкото се може повече хора на сърдечно- пулмонарна ресуситация, ще продължават фаталните,но в много случаи преодолими смъртни случаи. Отделно, каква ще е тази сестра ,която поне няма да се опита да направи нещо, дори да се опита да обърне детето с главата надолу. По лошо от това не може да стане, да стоиш и да гледаш, файда няма. Нова била, нали е завършила сестринско училище, не знам на какво ги учат , след като не могат адекватно да реагират на извънредна ситуация. Дори и да не успее да спаси детето, поне да е опитала. Не обвинявам лично нея, тя е просто продукт на системата на здравно образование. Съветът ми към всички е ,образовайте се на първа помощ защото един ден това ще е животоспасяващо, докато дойде линейката. Няма такава линейка ,която винаги да стои зад ъгъла и да чака да и се обадите. В тези случаи, в първите пет до десет минути съдбата е във ваши ръце, вие сте Господ!

Ами ти като си такъв крупен специалист що не зарежеш жалката си, ненужна професийка и не се хвърлиш в спешната помощ да спасяваш хора.

такива като него са само големи теоретици и все всичко знаят, обаче само дотам

Хаймлиш. И не винаги помага.

Метод на Хаймлих. На мен самата ми спасиха живота така, пуешка воденичка попаднала в трахеята. Е, от втория път станало, сестра ми и племенника заедно са го направили. А по рано, близалка попадна в трахеята на 2 годишния ми син. Добре, че беше още малък, държахме го за краката, с главата надолу, тръскахме докато излезе. Истина е, че времето е много малко... Няма и 5 минути. Ако ние, близките не реагираме.. просто няма време за линейка!

valery_an

Много си лакома бе ...цела воденичка си лапнала ….кой знае още какво си лапала...а и детето си направила лакомо ….малииии.

Като се има предвид нивото на грамотност на населението в България, по-добре първо да се инвестира в качествени курсове по първа помощ. В България дебилите, които нямат идея какво да правят в подобна ситуация и само влошават нещата с простотиите си, са прекалено много!

И какво излиза, че дори да е имало лекар във филиала на Спешна помощ, той не би могъл да направи нищо? Трябвало и специални инструменти и обучени хора, за да работят с тях...

Добре, че не е имало. Орките можеше да го ликвидират. В Ботунец не е нужен спешен център, а военно-полева болница, която се охранява с лека картеница.

В Ботунец трябва да дойде Тръмп . Да построи ограда и да изгради вътре болница , в която да работят образовани роми. Достатъчно пари получиха ромските НПО за тази цел. Да учат за доктори, да си построят своя болница и в която роми да лекуват роми без никой да умре Това е ..

"Такива пациенти ги изпращаме в Плевен." - И как успяват да стигнат за минути? Със свръхзвуков полет ли?

Не, с краката напред...

"специален сет..." - ако някой не е разбрал, set на български се превежда /все още/ като комплект. Така е когато си завършил езикова гимназия - уж предимство, а всъщност недостатък.

Не е до образованието.

комплект българска дума ли е?!

Комплект е заемка, а сет - чуждица.