Известният журналист Христо Шарлопов е издъхнал след борба с коронавируса. Тъжната вест за кончината на бащата на покойния бизнесмен Стефан Шарлопов съобщи СБЖ, чиито член бе доайенът на журналистиката.

Ето какво написа в сайта на СБЖ колегата на Христо Шарлопов - Иван Василев: "И още едно познато име се появи в черния списък на тревожните ни дни - на 30 ноември на 91 години почина големият журналист и човек Христо Шарлопов. За всички, които го познаваха отблизо и ценяха, това е болезнена загуба на личност, с която животът те е свързвал десетилетия, преживели сте неща, които трудно се изразяват с думи.

Беше стойностна личност, която вървеше спокойно и уверено по своите "Пътни знаци, които животът сам му е маркирал". За него журналистиката 70 години беше начин на общуване с хората и техните гайлета и радости.

Помня как преди много десетилетия се появи във вестник "Кооперативно село" с материали, които веднага направиха силно впечатление с компетентността, със свежото си слово и с позиции, които бяха извън рамките на обичайния шаблон. Скоро се наложи като най-добрия кореспондент от родния си Бургаски край. По него време вестникът се правеше от две категории хора - журналисти по призвание и специалисти аграрници. Имаше огромна потребност от личности, които да притежават и двете. Христо се оказа точно такъв. Като колеги и приятели общувахме непрекъснато. Авторитетна беше неговата компетентност по сложните аграрни въпроси, той непрекъснато поддържаше връзка с много хора от различни краища, идваха да го търсят за помощ и съвет. Отзивчив, мек и деликатен в общуването - не съм го чул никога да повиши глас някому - но винаги категорично отстояваше своето мнение. Когато след промените вестникът преживя много трудни моменти, искаха да го закриват и се борехме срещу решението на ЦК, смениха главния и на негово място извоювахме да дойде Коста Андреев с амбицията да правим модерен съвременен вестник, Христо горещо подкрепи новото му име да бъде моето предложение: "Земя". И продължи успешно и авторитетно да бъде един от опорите в успешния му път пред така трудните години за медиите.

Шарлопов беше един от най-добрите специалисти и публицисти по проблемите на селското стопанство, имаше определени научни интереси, стана доктор по аграрна икономика. Появиха се книгите му "Дъхът на земята", "Бащите ни", "Поморийските лозари" - особено "Попътни знаци"- истински срещи и неща от живота, поднесени със словото на истински писател. За нея той получи и наградата на СБЖ

Няма да забравя вълнуващата среща в пресклуб "Журналист" при представянето на "Попътни знаци". Толкова народ дойде, такива искрени похвали. Неговият стар приятел акад. Антон Дончев разказа интересни спомени и подчерта: "Той доказа, че любовта към земята не е умряла, а свети." Каква по-висока оценка за един живот?

Присъстваше и многобройното му семейство - с такова излъчване на любов и уважение един към друг, особено към Христо - това не се забравя. Помня думите, с които Стефан Шарлопов се обърна към баща си: "Учил си ме, човек трябва да остави диря след себе си"... А загубата на Стефан стана най-голямата му мъка... Тогава снимах цялата вечер - и снимките имаха едно особено излъчване. Мина време и Христо ми се обади да му ги изпратя по някакъв повод. Съдбата ги събра отново заедно! Поклон пред паметта му!", написа In memoriam Иван Василев.

Това е поредната трагедия в именитета фамилия. Съпругата на Христо - Ева Шарлопова, почина през 2017 година. Година по-късно внезапно, в разцвета на силите си, ни напусна и синът им Стефан Шарлопов.