Според Христова финансовата криза подкрепя толерантността и общественото мнение предпочита да изчака в своето неодобрение, предаде "Фокус".
"На практика Бойко Борисов, а и правителството изглеждат като една сламка, за която всички са се хванали, поради липсата на други. Когато няма друга сламка за която можеш да се хванеш, тази започва да ти изглежда като греда, а и като лодка”, обясни психологът и допълни, че на политическата сцена няма алтернативен играч.
Според Христова, високото одобрение към управлението се дължи и на това, че обществото все още очаква реални резултати от декларираните проверки. Хората очакват конкретни наказания.
„Предполагам, че от тук нататък одобрението няма накъде да се покачва. Колко още ще продължи платото не мога да прогнозирам, защото това, което изредих – липсата на алтернатива, финансовата криза, все още очакването да видим реални резултати от наказания – всичко това е контрапункт на съмненията, които се пораждат относно някои министри, начинът по който се взимат решения, неопределеността на сроковете. Вече разбрахме, че всеки срок не е краен и че той зависи от успеха на експеримента върху методологията на управление. Всичко това почна да ни притеснява”, обясни политическият психолог.
Силно изразено е желанието на Бойко Борисов да демонстрира силна и тотална власт, докато в началото на управлението старанието му да изглежда по-толерантен и благороден беше по-изразено, коментира още политическият психолог. Според нея, образът на Бойко Борисов в публичното пространство е доста динамичен – от една страна той е запазил стила си на общуване с избирателите, но от друга е променил посланията си и стила на говорене.
„Ако юли изглеждаше като благородния победител, струва ми се, че сега започва да изглежда по- амбициозно, отколкото в началото, повече демонстрира мотива си за власт. Основното послание преди, ако е било „налагане на справедливост за всички ”, сега до голяма степен е „аз съм единственото решение за проблемите на държавата”, обясни психологът. Сега премиерът говори много по-кратко, пестелив е и на обяснения. Тази промяна, според Христова, не е положителна.
Симеон Дянков и Йорданка Фандъкова са министрите, които се открояват в това правителство, според психологът. „Това, което прави министър Дянков, не е свързано с висока степен на харесване, защото то е много променливо и не показва стабилност в позицията. Обикновено общественото мнение подкрепя последователното отстояване на политика”, каза Христова. Според нея, лесното „изхвърляне” на финансовият министър в изказванията си, а след това обмислянето на сложността на ситуацията е породило съмнения за това какво може да чуем от него утре.
Антоанета Христова прогнозира, че ще има протести през следващите месеци и зимата ще бъде тежка.