Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение във Варна, където инспектира инфраструктурни обекти. Той отново пусна видео в профила си във Фейсбук, от което се видя, че е придружаван от кмета на града Иван Портних.

Вижте снимки

По време на обиколката премиерът срещна един катаджия и го попита дали варненци карат бързо, а Портних обясни, че новите булеварди спомагат на шофьорите да увеличат газта.

Борисов се поинтересува как приемат варненци новия булевард "Левски" и дали са свикнали с него, на което варненският кмет отговори утвърдително.

"Брюксел иска да види освен метрото и в други градове градска железница. Предупреждавам те, съревновате се с Бургас, които искат да направят гарата до Сарафово", заяви премиерът.

Той инспектира обновената детска градина "Карамфилче" и се поинтересува и дали във Варна има чакащи деца в ясли и детски градини, а Портних отговори, че проблемът е разрешен отрано. "За най-малките варненци това ни е основен приоритет", каза кметът.

Снимка: БТА

"Важно е хората да го оценяват, за тях го правим", каза той след обиколката.

Според кмета за Варна е изключително важно и доизграждането на магистрала "Хемус".

Срокът за построяване ще бъде спазен, категоричен бе Бойко Борисов. По думите му кризата с коронавируса няма да повлияе на строителните дейности и ключовата за Северна България магистрала трябва да бъде готова през 2024 г.

"Ще кажеш на варненци, че "Хемус" се строи", обърна се към Портних Борисов и допълни, че до няколко дни започва работа по пътя около Велико Търново и в двете посоки - към Плевен и към Търговище.

Премиерът отиде на посещение и в МБАЛ "Света Анна - Варна", като обяви, че след това ще наблюдава учение с ракети на нос Емине. Борисов коментира, че случаите с коронавируса нарастват, но сме на границата на разумния риск, ако се спазват дисциплина и дезинфекция и се внимава.

Снимка: БТА

"Как ни вървеше икономиката, щяхме да минем тази година 130 млрд. Сринаха се финансите и икономиката. Коронавирусът ни съсипа, съсипа света. Хем много хора умряха, хем икономиките се сринаха. Не можем да кажем, че сме спокойни. Умоляваме хората да не мислят, че това е приключило. Много хора прекарват вируса леко, оздравелите са ни много повече, да пазим възрастните", коментира Борисов.

Той разгледа напълно ремонтирания операционен блок на болницата.

"Само поглеждаме ние, да не замърсим. Това вече работи, нали? Добре, докторе, да излизаме", приключи с обиколката той. "Как сте, булки? Харесва ли ви? Щом ви харесва на вас, значи е добре станало", пошегува се с част от медицинския персонал премиерът.

За предстоящия туристически сезон премиерът посочи, че румънската страна все още се бави с отварянето на границите, макар че България е готова. В близките дни предстои у нас да пристигне гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, с когото също ще водим разговори, посочи Борисов. Той каза още, че в момента на границите на страната ни няма никакви проблеми и всичко се обработва много бързо.

Премиерът допълни, че пандемията няма да доведе до забавяне за влизането на България в т.нар. чакалня на Еврозоната. По думите му след няколко часа по темата той ще разговаря с еврокомисар Маргрете Вестагер. За нас най-важно е това, което касае банковия съюз, посочи Борисов. По думите му контролът на Европейската централна банка ще дисциплинира българската финансова система и ще е гаранция за спокойствието на вложителите.