Български деца от клуб по художествена гимнастика са блокирани в Лондон. Те буквално са останали на улицата, след като полетът им за България е бил отменен заради снежната буря и транспортния хаос, предаде NOVA.

В понеделник децата от бургаски спортен клуб чакали десетина часа на летището. Вечерта били настанени в хотел, но във вторник сутрин са помолени да напуснат. А самолет все още няма. Над 30 медала, спечелени за България, от които 25 златни. Емоциите от успеха на международния турнир по художествена гимнастика в Лондон угасват на прибиране към родината.

"На таблото се изписа, че е отменен полетът. Децата се уплашиха, ние също. Не знаехме какво ще правим. Часове наред чакахме някакво решение. Децата лежаха по пейките и по земята", разказва Деница Андреева, треньор по художествена гимнастика.

10 часа по-късно от авиокомпанията откарали до хотел българската група от 28 души. 18 от тях са деца.

"Днес ние разбираме, че в 11 часа трябва да напуснем хотела, като нямаме никаква информация и контакти на хората, които вчера ни казаха, че до намиране на полет ще сме на топло в хотела, ще има храна за нас", посочва Андреева.

От хотела правят компромис и позволяват на групата да ползва фоайето, докато намерят решение.

"Температурите са ниски, навън е адски студено. Децата са много изморени. Изкарваме ги навън периодично, пак ги вкарваме да се стоплят. Пак излизаме. Изобщо е някакъв адски хаос. Децата плачат, има деца, които са без родители", твърди Елена Апостолова, майка на едно от децата.

Родители и треньори опитват да се свържат с авиокомпанията многократно.

"Никой не ни дава никаква информация въобще как да действаме, с кого да се свържем. Единственото нещо, което знаем е, че на 15-ти и 16-ти евентуално ще летим. Евентуално. Но дотогава ние не знаем къде да отидем и какво да правим", заяви Невена Стоянова, треньор.

Другото притеснение на българите е, че е възможно деца и възрастни да летят в различни дни и часове.

"Става така, че някои майки излитат в един ден, децата им в друг ден. Ние не знаем дали пълномощно ще трябва. По принцип трябва всяко дете, което е с родител, да е с полета на родителя. И другите деца да са с треньорите, защото ние носим отговорност за тях", твърди Деница Андреева.

Три часа след като от посолството ни в Лондон започват разговори с авиокомпанията, групата е преместена в друг хотел с обещание, че ще останат там до деня на полетите.

"Съответно е осигурена храна, ваучери, транспорт от хотел до летище. Мисля, че под контрол е ситуацията в момента. Имат уверението на посланика, че сме на разположение за всякакъв вид логистика, ако се наложи да бъде предоставена. В момента тези полети са потвърдени", подчерта консулът Наташа Блажева.

Вчера от българското Министерство на външните работи предупредиха пътуващите по Коледа от и до Острова да следят информацията за полетите, защотоще има стачка на митничарите, която ще засегне пътуващите извън страната. Още две стачки във Великобритания са обявени - в жп транспорта и пощите.