Вредните навици, притесненията на българките кога да отидат на гинеколог и липсата на информираност сред младите. Това са голяма част от проблемите на хората , свързани с репродукцията, а има и много възможности които съвременната медицина предлага в помощ на младите семейства. Именно тези проблеми и липсата на адекватна профилактика бяха откроени като най-съществени при разрешаването на тежката демографска ситуация, в която страната ни се намира.

През последното десетилетие у нас са се родили над 4000 деца, създадени чрез ин витро технология. Това се случва благодарение основно на доброволния труд на създателите на фондация "Искам Бебе", които повече от десет години "стимулират" държавата да подкрепи двойките с репродуктивни проблеми. Вече се виждат добри признаци, че държавата откликва на исканията на хората, но има много какво да се направи в тази посока. А най-малкото е да има информационна кампания към младите хора как и защо да замразят своите яйцеклетки например. Все пак за криогенни технологии у нас не е много рано да се говори, но е нужна финансова помощ. Това са само малка част от мерките, които бяха обсъждани по време на форума "Готови за бъдещето? Демографската картина - цената на неравенствата", който беше организиран днес в София от делегацията на българските социалисти в ЕП.

Превенцията при репродуктивното здраве е ключова за нашето общество. Това стана ясно от думите на Радина Велчева, основател на фондация "Искам бебе", която говори пред аудиторията на форума. Тя обясни, че вече в 45 общини у нас има доброволни формирования, които осигуряват подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми. От фондацията също така очакват по-голяма финансова подкрепа от страна на държавата към Центъра за асистирана репродукция, като това в крайна сметка ще доведе до подобряване на раждаемостта у нас.

Повече спорт, повече здравно обучение сред младите

От изключително значение е да има сексуално и здравно обучение сред подрастващите, обясни по време на форма и д-р Мефтуне Шефкетова - ръководител на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник. Тя припомни проучването на агенция "Тренд" според което над 58% от българите не спортуват изобщо, а това може да създаде редица проблеми.

Друг критичен проблем за българките е липсата на познание към тялото си: младите жени у нас масово не знаят кога е добре за първи път да направят преглед при гинеколог, обясни д-р Шефкетова. Според нея на обществото ни са необходими сериозни кампании за подкрепа на здравословното хранене, начина на живот. А и отделно да има повече информация сред младите за проблемите от тютюнопушенето, прекаляването с алкохол и до какво води затлъстяването. Вредните навици на млада възраст се отразяват на репродукцията, понякога дори необратимо, обясняват специалистите по медицински грижи.

Друг важен проблем, който предстои да бъде разрешен е намирането на финансиране и повече стимули за млади жени между 25 и 35 г. да замразят свои яйцеклетки. По този начин е възможно дори да се помогне на други хора с репродуктивни проблеми. Специалистите се надяват в близко бъдеще у нас да бъде създадена и национална крио-банка за яйцеклетки.

Друг важен елемент на подобряването на здравето и репродукцията на хората може да бъде телемедицината. За съжаление там все още има само бегли опити за внедряване на технологията у нас.

Причините да не сме здрави се крият в нашите навици. Дори и тези навици предаваме на нашите бъдещи поколения, обясни по време на форума и проф. д-р Милена Георгиева Института по молекулярна биология на БАН. Тя показа статистика, според която страната ни постоянно в последните години е на челните места по смъртност от хронични незаразни заболявания. В България умираме най-често от сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения, невродегенеративни заболявания. Всички те са предотвратими заболявания при съответната тяхна превенция. Младите хора също могат да проявят активност и да се следят за тези заболявания, припомни проф. Георгиева.

Нов фокус на здравеопазването

Според нея е нужна тотална смяна на парадигмите в здравеопазването и да се даде акцент в превенция на хроничните незаразни болести. Това може да стане чрез увеличаване на бюджета за профилактични мерки и ранна диагностика, подобряване на достъпа до здравни услуги и консултации. Важно е да има и по-висок бюджет за научни изследвания, което включва внедряване на нови методи за превенция и намаляване на вредите от тези заболявания.

Експертите желаят да получат и повече информация от министерство на финансите как се харчи частта от приходите от акцизи, налагани върху тютюневите изделия и алкохола. Според информацията определен процент от приходите от акциз трябва да отидат за превантивни дейности и информационни кампании срещу тютюнопушенето и вредите от алкохола. Никой обаче не знае за какво се изразходват тези средства, които през 2022 г. са били около 31,5 млн. лв.

Общините в подкрепа на хората

Присъстващите на форума се запознаха и с добрите практики при опазване на здравето и тяхното обучение в община Бургас. Там има пилотни проекти с използване на финландския опит, за обучение на деца. Също така се стимулират различни извънкласни дейности, а подрастващите обичат да четат книжки с приказки на малките деца в детската градина, особено през лятото. За всички тези дейности подробности получиха участниците във форума от заместник - кмета на Община Бургас Йорданка Ананиева. Оказа се, че там се намира и първото споделено пространство в библиотека. Тя също е изградена по иновативен модел и е постоянно отворена за малки и големи. Община Бургас се е фокусирала и върху висшето образование като в морския град има открити филиали на няколко университета. Стефан Кръстев, заместник-кмет на община Перник пък представи хъб за социални и здравни услуги, който работи в града от миналата година. В областния град имат и стабилна образователна политика и имат достатъчно места за малките деца в градините.

В помощ на учениците по време на форума бе представен и специален портал с пълни географски характеристики на България. От него всички ученици могат да черпят безплатно информация и да получат задълбочена справка за търсен от тях определен обект или минерален ресурс, който се намира у нас.