Незаконно сметище в кв. "Факултета", район "Красна поляна" да се превърне в паркинг за задържани моторни превозни средства, иззети като веществени доказателства по досъдебни производства, предлагат от Столичния общински съвет (СОС).

Промените в Наказателния кодекс влязоха в сила от 8 август м.г. Те предвиждат по-строги санкции за нарушителите на пътя. Освен "лишаване от свобода" и глоба от 200 до 1000 лева, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила или след употреба на наркотици, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

Председателят на Съвета Цветомир Петров и кметът на район "Красна поляна" Димитър Петров представиха пред медии предложението, оформено в доклад до СОС, относно учредяване на безвъзмездно право на ползване в полза на сдружение "Столична дирекция на вътрешните работи - Министерство на вътрешните работи" върху имот частна общинска собственост, представляващ общински поземлен имот в район "Красна поляна", местност "Национален физкултурен комбинат", ж.к. "Факултета".

Докладът, чийто вносител е Димитър Петров, ще бъде разгледан на следващото заседание на СОС, което ще се състои на 16 май от 10 часа.

Става въпрос за терен с обща площ от 16 дка на един от входовете на Западния парк, който от повече от 10 години се използва като нерегламентирано сметище, каза председателят на СОС. По думите му това е място, на което постоянно се горят отпадъци, които замърсяват въздуха. Недопустимо е през 21-ви век, изчистен само преди седмица или две, терен в момента да изглежда по този начин, отбеляза Петров, който показа сметището на журналисти на място.

Според Цветомир Петров това е една от първите стъпки, които предприема новото ръководство на общината за по-дълготрайно решаване на проблемите, свързани с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. С това решение сигурността в района ще се подобри - ще има видеонаблюдение и осветяване на квартала, посочиха Цветомир Петров и Димитър Петров.

Те подчертаха, че при обособяването на паркинга няма да бъде засегната съществуващата дървесна растителност в района.