В България вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века страната ни ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто. България продължава да се топи, превръща се в демографска пустиня. Това вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в откриването на форума "Готови за бъдещето? Демографската картина - цената на неравенствата". "Няма да развеем бялото знаме по отношение на демографските проблеми. Всички заедно трябва да осигурим сигурността на България", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Президентската институция осъзнава, че няма по важна тема от демографията. Трябва ни среда, в която трябват правила, а не произвол. Но това няма как да стане, ако хоризонтът на това управление е, след две три години да си намерим тихо място някъде насред Тихия океан", обясни Йотова пред присъстващите.

Трудно е да говорим в 21-ви век и при положение, че България е член на ЕС, за детска бедност, но тя съществува. Не е достатъчно да привлечем нашите сънародници от диаспорите, ако им предлагаме мизерни условия за труд и развитие, смята още вицепрезидентът.

"Демографската политика е и въпрос на национална сигурност. За да е резултатна демографската политика трябва да има работещи институции, а не такива, които враждуват", подчерта вицепрезидентът.

Необходима е справедливост, но и предвидимост, за да може хората да останат и да се развиват в България, категорична бе Йотова. "За съжаление управляващите в момента не са силни в плановете, а само в тези "за нашите фирми и хора", каза още тя. За мен сигурността е в основата на разплитането на здраво стегналия ни за гушата демографски възел", обяви емоционално в словото си Йотова.

Тя отбеляза, че през последните години за съжаление политиката е само пиар без съдържание. По думите ѝ стратегиите са останали само в правните папки и нямат развитие. Дали да продължаваме да пишем дълги и скучни стратегии, или да помислим какви са истинските предизвикателства на демографските проблеми на България, да ги обсъдим и да се намерят най-верните решения, попита Йотова.

По думите й в България сме силни с теоретичните постановки, но липсват предложения за практика.

Демографската политика събира всички политики на едно общество и една държава, отбеляза Йотова. Тя посочи още, че още от години наред липсва дългосрочна визия за развитие. Произволните мерки няма как да създадат среда, в която има правила, а не произвол, посочи Йотова. Според нея покрай избори широко се рекламира как да бъдат върнати българите в България. Тя отбеляза, че това не може да бъде самоцел, когато един човек може сам да избира кое е по-добре за него. Можем да създадем тези условия, с които да върнем хората у нас, посочи Йотова.

В основата на успешна политика е да се отчитат спецификите на отделните райони, смята вицепрезидентът. По думите й казусът с териториалните планове, които са на дневен ред, Плана за възстановяване и устойчивост както и протестите са пример за липсата на дългосрочна политика. Сцената с протестиращите и властта от двете страни на мантинелата е тъжна картина на действителността на различния език на хората и управляващите, на различния живот на хората в България и на отбрания кръг, позициониран на жълтите павета на София, коментира Йотова.

Еднопосочен трафик към сърцето на Европа

Ако сегашната политическа сглобка остане на власт, само еднопосочният трафик към Брюксел, Страсбург, Париж и други европейски градове ще се увеличи. Това заяви и евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който също участва във форума. "Напоследък и българите се измориха да протестират, те тихомълком напускат. Протестът на миньорите и енергетиците беше предаден и продаден, гласът на хората пред урните често пъти беше подменян. Няма политически партии или сили, които да извеждат този проблем на първо място, няма такива дискусии за демографията. Обаче има сглобка, има сговор, има "наши" и "ваши" фирми, които винаги тичат след победители, едрия бизнес, готови да изсмучат като прахосмукачка всякакви държавни и европейски средства, обаче хора няма", посочи Витанов.

"На фона на останалия свят България е една сравнително богата държава, която осигурява свобода и много възможности, но въпреки това ясно се очертава неспособността на институциите и на обществото като цяло да използват тези възможности за ускорено развитие и перспектива на хората", смята той.

"Чувстваме ли се сигурни, ние като родители, дори, когато изпращаме децата си на училище. Та нали пияни и дрогирани помитат отгледаните ни деца я на светофар, я на пешеходна пътека. Има ли гаранция за равни шансове за развитие за гражданите и особено за младите хора? Имат ли те перспектива? Нали всеки ден виждат резултатите от отрицателния подбор. Не се ценят умните и работливите, а мързеливите и послушните", констатира Витанов.

Според Витанов основен проблем е усещането за липса на перспектива и сигурност във всички нейни измерения. Тук говорим за социални, икономически и други елементи, каквито са под въпрос у нас. Като пример за лоши показатели той посочи високите нива на детска бедност. " Вече няма ляво и дясно, и повярвайте ми, на никой в парламента не му пука за демографията и затова, че изчезваме. Нито една партия не сложи в дневния си ред тази тема. Има сглобка, сговор, уйдурма. Има наши и ваши фирми и голям бизнес, който винаги тича след победителите и усвоява държавните и европейски пари. Но няма хора", каза Петър Витанов.