Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира нестихващите протести в защита на пенсионирания на проф. Тодор Кантарджиев. Според него то е законно, тъй като всеки може да бъде пенсиониран без негово съгласие.

Освен юридически аспект обаче пенсионирането на Kaнтарджиев има и човешка страна.

"Единственото, което мога да кажа, е моето голямо "благодаря" на проф. Кантарджиев и за това, което направи в рамките на тази година и половина, и за това, че Центърът за заразни и паразитни болести през последните години направи много за надзора на заразните болести. Можем да разчитаме изцяло на този център като научен гръб на министерството в областта на заразните болести и въобще на инфекциозната патология", каза доц. Кунчев, цитиран от bTV.

Вчера служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който свали Кантарджиев от директорския пост, първо заяви, че няма нищо героично да се пенсионираш, когато навършиш възраст, а след това изтъкна, че няма нищо лично в пенсионирането му, но няма да има път назад. Така той отвърна на протестиращите колеги на професора, които настояват да бъде върнат на поста.

Самият Кантарджиев заяви, че не е сигурен дали би се върнал, дали това да е възможно, защото смята, че "много хора ще искат да направят реванш", а те са опасни. Той дори директно заяви, че Кацаров е опасен за здравеопазването.

Междувременно и днес граждани се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването Кантарджиев, да бъде върнат на ръководното място. Те заявиха, че подобно решение е политическо.

Снимка: БТА

Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов обаче каза пред журналисти, че всички, работещи в структурата на министерството, които са навършили пенсионна възраст, са пенсионирани, с изключение на тези, за чиито длъжности не са намерени подходящи заместници.

Снимка: БТА

Днес Ангел Кунчев, заедно с министъра на туризма Стела Балтова, е на инспекция в курорта "Албена", за да се запознаят с мерките, които са предприети за безопасно лято както на туристите, така и на работещите в курорта. Двамата посетиха и ваксинационния център в курорта. Там 75% от работещите вече са имунизирани.