"Д-р Стойчо Кацаров е опасен за здравеопазването“, това заяви пенсионираният от него вече бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Тази сутрин“ на bTV

На въпрос дали би се върнал на поста, ако протестите в негова защита успеят, той отговори:

"Не съм го мислил, защото има и много негативи едно такова връщане под натиск и много хора ще искат да направят един реванш. Да ви кажа, опасни хора са, аз затова се страхувам за хората, които сега стачкуват".

Попитан кого визира, той отвърна иронично:

"Визирам тези, които направиха толкоз много за здравеопазването преди 20 и сега отново бяха върнати да го доопрпавят".

На питане дали има предвид Кацаров, Кантарджиев потвърди:

"Да, визирам конкретно г-н служебния министър д-р Стойчо Кацаров, той е опасен за системата на профилактиката в здравеопазването, може би много полезен за частните структури в лечебната дейност".

Помолен да каже повече, той отговори:

"Не казах ли много, целият народ гледа какво става. В системата се допуснаха такива диспропорции, които едно служебно правителство трябва да се бори срещу тях, а не да прави стратегии за следващите години. Тези няколко седмици не виждам каква работа се прави в областта, в която мисля, че имам някакъв опит... Д-р Кацаров го видях по време на коронакризата в интервюта. Той говореше, че това е някаква скрита световна конспирация, че няма такъв вирус, че заболяването е леко. Неща, които са коментирани, но се оказаха неверни“, каза още Кантарджиев по адрес на служебния министър.

На въпрос дали би се върнал на поста, ако протестите в негова защита успеят, той отговори: "Аз ще видя какво ще правя сега, май че имам нужда от почивка, макар че ми се работи, но не знам дали ще мога така интензивно с напредването на възрастта".

Той допълни, че здравният министър така и не му е благодарил за работата в Центъра за последните над 30 години, изказаните благодарности се появили няколко часа по-късно на сайта на ведомството.

„В момента се търсят грешките на предишните, а не това, което трябва да се прави сега. Ще стане това, което стана преди 20 години“, каза Кантарджиев.

Той описа епидемия от морбили в България в момент когато е имало пари за национална програма за ваксиниране срещу болестта, както и ваксини, но това не се е случило.

„Сега тези специалисти ще направят същото – ще има пари, ще има ваксини, няма да има ваксинирани и ще има инфекция“, каза още професорът.