Традиционно България има дефицит на финансиране в здравеопазването, тъй като се отделят под 5 процента от БВП за здравеопазване - в Европа те са около 10%. Факт е, че по време на ковид пандемията бяха отделени значителни средства за финансиране на здравните заведения и за заплащането на екипите. Това каза пред БНТ д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" и анестезиолог.

Той акцентира, че е трудно да се изчислят финансовите загуби от Covid-19 и допълни, че най-големите загуби са на човешки животи. Миналата година България е намаляла с 80 000 души - двойно повече от обичайното. Д-р Колчаков подчерта, че пандемията беше голяма човешка трагедия в цял свят. България обаче е платила най-голямата цена в Европа спрямо населението си, категоричен бе анестезиологът.

По време на пандемията всички недостатъци в системата се обостриха и въпреки правителствените мерки, нашият резултат е трагичен. Нашата здравна система има позитивно голям потенциал за развитие - има много неща, които не сме реализирали още, коментира д-р Колчаков.

Той отбеляза приноса на частните болници в борбата с пандемията.

Д-р Колчаков призна, че в момента има повишаване на броя на пациентите, които се завръщат в болничните заведения, за да им бъдат извършени операции, които са отлагали по време на ковид. "Имаме компенсаторна вълна на всички, които не са били ковид болни и в момента запълват дейността на нашите заведения". Той допълни, че тези отлагания са довели до допълнително влошаване на здравето на българите.