Държавното обвинение поиска от съда Николова да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и настоя да й бъде конфискувано недвижимо и движимо имущество, предаде БГНЕС.

Според прокуратурата смекчаващи обстоятелства в случая са чистото съдебно минало на бившия директор на Агенцията по вписванията и фактът, че тя е оказала съдействие и е дала обяснения по време на производството.

"Убеден съм, че от събраните доказателства обвиненията се доказват, изяснена е обективната истина", заяви пред съда прокурорът по делото Калин Софиянски. Според държавното обвинение не може да се правят съпоставки с предишните изпълнителни директори на Агенцията по вписванията, които са раздавали допълнително материално стимулиране, тъй като тогава тези пари са разпределяли съобразно реда, валиден към онзи момент.

Софийският градски съд ще прочете присъдата утре - 17 октомври в 11 часа.

Виолета Николова е обвинена, че сама си е разписала 48 000 лева във вид на допълнително материално стимулиране. Цялото обвинение е за общо 53 000 лева, а останалите 5000 лева Николова е разпределила в края на 2011 г. между трима други служители на агенцията.

Още двама са подсъдимите по делото – шефът на дирекция „Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” Райна Иванова и финансовият контрольор Тотка Стоилова.

Държавното обвинение поиска за Иванова и Стоилова същото наказание - 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, като за Иванова прокурорът настоя и бъде постановено лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност.